Liberatura o e-knihách

18. leden 2012
Liberatura

Už i my, moderátoři Liberatury, jsme se letos na Vánoce potkali s elektronickými čtečkami. A vůbec nemáme chuť dát je z ruky, přestože jeden z nás čtečku nedostal, ale daroval.

Může za to neutuchající nadšení z minimalistického designu, elektronického inkoustu, výdrže baterie. Ale nesmíme zapomenout na to nejdůležitější – české knihy! Jak vypadá budoucnost tvorby a distribuce e-booků u nás?

Trh s e-knihami se u nás teprve rozjíždí, distribuovat do čteček začalo například internetové knihkupectví Kosmas.cz. Právě jeho ředitel Josef Žák nám řekl o tom, jak se připravoval na český boom digitálních knihovniček do kapsy, a jak si myslí, že se bude trh s e-knihami dále vyvíjet. Zajímá nás ale i samotná výroba virtuální literatury, proto jsme do studia pozvali i grafika a novináře Pavla Kočičku. Čekají nás pořádně interaktivní romány, co daleko předčí filmové adaptace, ale i „suché“ texty na papíru? A můžou vůbec být e-knihy „krásné“? Odložte čtečky a poslechněte si, jak nám naši hosté odpoví!

Josef Žák je ředitelem internetového obchodu Kosmas.cz, který funguje na českém trhu od roku 1999. V listopadu 2011 spustil distribuci elektronických knih, kterých se podle vlastních zdrojů (Kosmas.cz) za dva měsíce prodalo okolo čtyř tisíc.

Pavel Kočička je novinář a typograf, zabývající se tvorbou e-knih. V současnosti pracuje pro Idnes.cz. Spolu s Filipem Blažkem napsal knihu Praktická typografia (Computer Press, 2004).

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.