Liberatura podruhé představuje mladé básníky

15. říjen 2013
Liberatura

Když jsme v létě pozvali první skupinku nadějných básníků, byli jsme (stejně jako naši posluchači) nadšení jejich talentem. Rozhodli jsme se v hledání mladých autorů pokračovat i na podzim a už teď víme, že zásobu literárních nadějí jen tak nevyčerpáme. Z dlouhého seznamu jmen jsme na říjnovou přehlídku básníků po dlouhém rozhodování vybrali tři autory – Lukáše Horáka, Alžbětu Luňáčkovou a Jana Nemčeka.

Lukáš Horák (*1987), jinak student žurnalistiky na Masarykově univerzitě v Brně, nás zaujal na autorském čtení v rámci Světa knihy. Charismatický přednes a přirozený vtip, Horákovy básně vás ale nenechají jen tak se pobavit a jít o dům dál. Přesvědčili se o tom i v nakladatelství Fra, kde by měl brzo vyjít Horákův debut. Představí nám ho jako první.

Alžběta Luňáčková (*1995) byla bezpochyby naším nejmladším hostem vůbec. Teprve osmnáctiletou básnířku žijící v Opavě nám doporučili hned dva z našich minulých talentů, Jan Delong a Ondřej Hložek. Alžbětu ale chválí po celé republice – včetně porotců snad všech tuzemských literárních soutěží. Její intimní básně – miniatury svou poetikou trochu připomínají Jana Skácela, ale rozhodně nejde o kopie, což je na tak útlý věk autorky úctyhodné. O tom, kdo ji inspiruje a jak vidí svou básnickou budoucnost, nám řekla ve středu 23. října.

Jan Nemček (*1986) do studia přišel, stejně jako Alžběta Luňáčková, ze severní Moravy. Nedávno vydal básně v časopisu Host, což bývá pro většinu autorů důkaz, že mají talent. Nám ale učaroval i tím jedním videem, ve kterém recituje působivou báseň Smog, městskou špinavou elegii. Přesně tak to máme my pražáci rádi. Jak se žije v Ostravě, píše o městech, a jak to vypadá s připravovanou sbírkou „Proluky / Zpevněné parkovací plochy“ nám Jan Němček pověděl 30. října.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.