Liberatura s básníkem Radkem Malým

9. leden 2013
Liberatura

V Liberatuře vládne poetická nálada, i další lednový týden věnujeme prostor básníkovi. Tentokrát jsme přivítali Radka Malého, jehož knížka pro děti Listonoš vítr vyhrála v minulém roce Magnesii Literu i Zlatou stuhu. Ve studiu Radia Wave představil Radek Malý čerstvou knihu básní, která nese název Světloplaší.

Ta má být podle anonce nakladatelství Host odbočením na autorově cestě. Radek Malý se Světloplachými chodí sbírat čtyřverší i úsporně střižené meditativní texty z mezí a polí osvětlených žlutým úplňkem. Co ho ale vedlo ke změně v podobě ztišení? Jak moc ho ovlivnila tvorba pro děti a jak moc překlady Trakla nebo Célana?

Radek Malý (*1977) je básník, autor knih pro děti a překladatel moderní rakouské a německé poezie. Vystudoval bohemistiku a germanistiku na Univerzitě Palackého v Olomouci, kde dodnes působí jako pedagog. Vydal knihy Lunovis (2001), Vraní zpěvy (2002), Větrní (2005) a Malá tma (2008). Za sbírku Větrní dostal Magnesii Literu, kterou obdržel i za knihu pro děti Listonoš vítr (2011).

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.