Liberatura s Irenou Douskovou

24. květen 2010
Liberatura

Jméno Ireny Douskové má většina čtenářů spojené s knihou Hrdý Budžes, která se dočkala nesmírně úspěšného divadelního zpracování. Posledním titulem možná Irena Dousková mnohé své čtenáře překvapila, protože titul Bez Karkulky je básnickou sbírkou. Helenka Součková, holčička se zašmodrchaným rodinným zázemím a mírnou nadváhou se stala i díky hereckému ztvárnění Barbory Hrzánové populární literární postavou a její „hlášky“ jako například „Stala se taková nemilá věc…“ téměř zlidověly.

Ve volném pokračování Hrdého Budžese, knize Oněgin byl Rusák, pak mohli čtenáři sledovat i její dospívání.

Irena Dousková (1964) pochází z Příbrami, od roku 1976 žije v Praze, kde absolvovala gymnaziální studia a Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Právnické profesi se ale nikdy nevěnovala. Vystřídala různá zaměstnání, která většinou nějakým způsobem souvisela s novinařinou. Posledních několik let je na volné noze a věnuje se psaní. Napsala například knihy Goldstein píše dceři (1997), Hrdý Budžes (1998), Oněgin byl Rusák (2006), O bílých slonech (2008) a Bez Karkulky (2009).

autor: Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.