Lidi mě mají za hezouna, ale to hlavní mám v makovici. Jak přemýšlí designér Jan Plecháč

21. březen 2024

Jan Plecháč je nejúspěšnější designér loňského roku – má titul „grand designér“ za své návrhy sklenic a váz. Mluvili jsme o skle i o tom, proč je tak málo hezkých českých předmětů.

Dřív se v Česku navrhovalo a vyrábělo mnohem více zboží. „Je to škoda pro naši profesi i pro koncové uživatele, protože by asi měli radši český produkt než produkt z Číny. Dávalo by to větší smysl,“ říká. „Já jsem velký fanoušek Dánska. Kolik krásných věcí se tam produkuje, to je nádherný příklad toho, jak by se mi to líbilo,“ popisuje.

Karolína Vránková a Jan Plecháč

Mluvili jsme i o tom, jak si za této situace hledá designér v Česku práci. „Já mám práce dost,“ říká Jan Plecháč. Pracuje jako umělecký ředitel sklárny Moser. Právě za práci pro Moser získal Jan Plecháč titul „grand designér“ v ceně Czech Grand Design a také cenu Edida, kterou uděluje časopis Elle Decoration. Mluvili jsme tedy o tom, jak se to dělá, když má sklář vyfouknout vázu z 24 kilogramů rozžhaveného skla. A proč vlastně sklářů ubývá?

Jan Plecháč má za manželku Markétu Plecháčovou, zpěvačku skupiny Verona, a tak se o tenhle pár zajímají média a hodně se toho ví i o jeho soukromí. Proč kocoura i syna pojmenovali Maxík? A baví Jana Plecháče být tak trošku celebrita? „Dřív jsem to řešil, jestli mě lidi nemají za hezouna. Přitom to hlavní, co mám, je v makovici,“ říká. Ale už mu to prý je „úplně jedno“.

O designu s Janem Plecháčem. Konkrétně o sklenicích, vázách, židlích, plastových lahvích a létajícím stánku.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka