LVCIFER: Dělám rap beats nebo hudbu do reklam, v tracku Last Dance se vracím k jazzovým kořenům

21. červen 2023

Druhou skladbu ze série Radia Wave Stopy obstaral producent Lukáš Mutňanský aka LVCIFER. Pochází ze Slovenska a do Prahy ho přivedlo studium baskytary. V současnosti je výraznou součástí domácí rapové a R&B scény, spolupracoval třeba 58G nebo Teou Sofií. Při práci na tracku Last Dance si podle vlastních slov užil hlavně volnost.

„Často dělám rapové beats nebo hudbu pro reklamy, v tomhle případě jsem si ale užil svobodu a vrátil se k jazzovým kořenům. Se samply normálně úplně nepracuju, ale tady to byla zábava. Samply prázdné zvukové plátno trochu rozvrhnou a určí základní směr, kterým se vydat,“ popisuje svůj tvůrčí proces.

I LVCIFER se zamiloval do zvuku cimbálu od muziky Technik Ostrava, zavzpomínal i na dávnou lásku k Ivě Bittové. „Název Last Dance je trochu cheesy, ale ta skladba pro mě má takový nádech. Něco tu končí a něco nového začíná,“ říká.

Jak skladba Last Dance vznikala? Podívejte se na video:

Použité archivní materiály:
Josef Laža a Cimbálová muzika Technik Ostrava – Sivá hus, sivá
Pěvecký sbor a Filmový symfonický orchestr – Ignis pro Ioanne Palach
Iva Bittová a Jihočeská filharmonie – Zelený víneček

Stopy jsou hudební projekt Radia Wave, který spojuje nerdskou fascinaci rozhlasovým archivem s láskou k elektronické hudbě. Oslovili jsme nejinspirativnější jména domácí producentské scény, aby za pomoci metody samplingu využili archivní rozhlasové nahrávky a použili je v autorských skladbách. Oslovení umělci měli k dispozici kurátorovaný výběr toho nejzajímavějšího, co hudební a slovesný archiv za sto let existence nashromáždil. Za projektem stojí autorský tým Anety Martínkové, Jana Jaksmanického a Terezy Kunderové.

Sampling je metoda práce se zvukovým materiálem v současnosti oblíbená v rapu nebo popu. Už existující nahrávky nebo jejich části se znovu využívají při tvorbě nových skladeb. Kořeny má mimo jiné i ve francouzském veřejnoprávním rozhlase. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.