Malé ženy. Jak dopadla aktualizace romantické klasiky?

31. leden 2020

Aleš Stuchlý a Vítek Schmarc odhalili konspirační teorie o propojení života a filmu, když zmínili spojení mezi sérií Resident Evil a reálnou čínskou virovou laboratoří. Se smrtícím virem, který aktuálně řádí, se naštěstí potkali jen ve filmech, a proto mohli ve studiu společně se Šárkou Gmiterkovou probrat seriály Netflixu The Goop Lab nebo Cheer i filmy Daleko od Reykjavíku a Bídníci. 

Zavzpomínali také na snímek Malé ženy z roku 1994 a porovnali ho s hvězdně obsazenou novinkou režisérky Grety Gerwig, která právě přišla do kin. „Mě ten film neuvěřitelně potěšil,“ říká Šárka o příběhu čtyř dívek, které chtějí žít po svém. „Nemyslím si, že jde o mechanicky aktualizovanou verzi, ale spíš o radikální autorskou reinterpretaci,“ dodává. „Vtipné je, že tolik generací vyrůstalo s Malými ženami, zná ty postavy, a stejně u toho nového filmu nemůžeme vyzradit konec, protože by to byl spoiler,“ poukazuje Šárka na velmi invenční způsob, s jakým režisérka Greta Gerwig, která debutovala filmem Lady Bird, přistupuje k příběhu klasického románu Louisy May Alcottové.

Z filmu Malé ženy

„O to víc mě mrzí absence oscarové nominace za režii,“ říká Šárka a označuje film za jeden z prvních velkých zážitků tohoto roku. Aleš vyzdvihuje herecké obsazení a zatímco Florence Pugh považuje za obrovskou hvězdu, Emma Watson podle něj hraje všechno stejně. V předchozí verzi hrály postavu Amy dvě herečky, aby byl vykreslen přechod z dětství do rané dospělosti. „Kdežto tady to Florence Pugh zvládá sama,“ vystihuje kvalitu hereckého výkonu Šárka.

Moderátoři zhodnotili i nový film Bídníci. Když jsem ho viděl v Cannes, moc jsem nevěřil, že to byl debut,“ říká Aleš, kterého snímek z prostředí kriminální jednotky na pařížském předměstí Montfermeil uhranul. Film inspirovaný vzpourami z roku 2005 zasadil režisér Ladj Ly na stejné místo jako Victor Hugo svůj román. V posledních letech jsme viděli dost filmů, které se pokoušely o žánrovou fúzi, v tomto případě sociální drama mixnutý policejním thrillerem,“ říká Vítek a vysvětluje, že tentokrát jde ale o povedený training day nově příchozího policajta, když se se svými kolegy dostává do vyhrocené situace, kterou spustí lvíče a romský cirkus. Spojení dvou žánrů, dynamiky thrilleru a sociální sondy do problematického a velmi napjatého prostředí, je provedené mistrovským způsobem,“ shrnuje svůj dojem Vítek. Je zábavný a zároveň nabízí zneklidňující pohled na současnou Francii, a nestraní nikomu.“

Kolik zlomenin zažily roztleskávačky ze seriálu Cheer o emocionálně nalomených dětech? Proč Gwyneth Paltrow z netflixovského seriálu The Goop Lab čelila obvinění za prodej vajec? Kolik lidí zabil Aaron Hernandez během své kariéry v americkém fotbalu? Poslechněte si Čelisti!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Šárka Gmiterková , Aneta Štokrová
Spustit audio