„Mám díru ve zdi. Majitel to neřeší, nemá důvod.“ Jaké je být dnes v Česku nájemníkem?

21. srpen 2023

Vlastnictví nemovitosti je v Česku nejnedostupnější v Evropě a s tím se obrací pozornost k dalším formám bydlení. Druhou nejběžnější tu je to nájemnické. Nová epizoda podcastu Vlna hledá jeho slabá místa. Proč jsou české podnájmy tak drahé a nejisté?

Současný ekonomický koktejl dělá v kombinaci s krátkodobými nájemními smlouvami z nájemního bydlení prakticky provizorium. Nájemníky staví do situací, ve kterých je volba pouhou iluzí a pronajímatelé se snadno můžou vyhnout zákonem stanoveným povinnostem.

„Legislativa tu není udělaná úplně špatně, podle litery zákona jsou si nájemníci a pronajímatelé rovni. Praxe je ale v současné ekonomické realitě taková, že za kratší stranu provazu tahají určitě nájemníci. Můžou za to hlavně krátkodobé smlouvy,“ vysvětluje pracovník Sociologického ústavu AV Tomáš Hoření Samec.

Pronajímatelé mají ze zákona povinnost financovat třeba nákladnější opravy svých bytů, dodávat včas vyúčtování nebo vracet kauci, pokud se v bytě nepoškodilo nic nad rámec běžného opotřebení. V situaci, kdy je ale poptávka po bytech obrovská a především velká města trpí jejich nedostatkem, jsou nájemníci při vymáhání takových věcí přitlačeni ke zdi. S krátkodobou nájemní smlouvou je jednoduché se protestujících podnájemníků zbavit.

„V bytě se mi rozbilo topení, přes zimu jsem hrozně mrznul, majitele se mi ale nedařilo dohnat, prostě na to kašlal. Když jsem se naštval a vynadal mu, vysmál se mi, že do mého pokoje sežene za chvíli deset dalších nájemníků, ať si nevyskakuju,“ popisuje svůj nájemnický příběh Peter, který o situaci s dírou ve zdi, na kterou se později přišlo, složil výmluvnou píseň.

Standardy nájemního bydlení s vysokou poptávkou klesají a ceny rostou strmě vzhůru. Podle výzkumu Život k nezaplacení od výzkumnické společnosti PAQ Research a Českého rozhlasu dají domácnosti žijící v nájmu za bydlení měsíčně výrazně větší část rozpočtu než domácnosti žijící ve vlastnickém, přitom se ale potýkají s výrazně větší nejistotou. Co by se mělo změnit?

Jaké legislativní změny chystá Ministerstvo pro místní rozvoj? A proč bychom měli jako společnost řešit nejistotu podnájemníků a podnájemnic? Poslechněte si celou Vlnu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.