Marie Kondo a chalupářská estetika: V šatníku Rozi z Pokojovek

21. prosinec 2022

„Jsem totálně Marie Kondo, mám fakt jen věci, které nosím. Třídím minimálně dvakrát ročně,“ říká Rozi. Šatníku jedné ze členek kolektivu Pokojovky kraluje pečlivě vybrané sekáčové oblečení. Rozi miluje styl cottagecore a kvalitní materiály. Na vysněný kousek si klidně pár let počká: „Já prostě vím, že na mě někde v sekáči čeká a jednou na něj přijdu.“ Poslechněte si, po jakých věcech Rozi aktuálně pátrá.

„V téhle bundě si připadám jako Sully ze seriálu Doktorka Quinnová,“ směje se Rozi, když mě vede zasněženou zahradou. Béžový beránek z precizně kurátorovaného vintage obchodu je jedním z jejích oblíbených pokladů.

V prosluněném bytě plném krásných pokojových rostlin otevíráme lišejníkově zelenou skříň a probíráme se kašmírovými svetry a nadýchanými halenkami. Každý kousek tu má svůj příběh a přesný účel. A jakmile přestane sloužit, putuje do nových rukou.

„Mně nevadí, když má něco flek a já ho dovedu vyprat, nebo když to má žmolky a já to odžmolkuju,“ říká Rozi. „Mám svůj whishlist a na věci, které chci, si klidně pár let počkám. Zároveň ale nejsem sentimentální a když něco nenosím, dost rychle to pošlu dál.“

Poslechněte si, jak Rozi přemýšlí o ceně a hodnotě oblečení, kde ho nakupuje a prodává nebo jak její oblékání ovlivňuje práce s pokojovými rostlinami.

Poslechněte si Šatníky s Rozi z kolektivu Pokojovky. Kam chodí na módu, která vypadá jak z Twin Peaks a kdo ovlivnil její styl?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.