Masarykova univerzita otevře nový obor, učit se bude i ve virtuální realitě

16. srpen 2022

Brněnská Masarykova univerzita otevírá od září nový studijní program Design informačních služeb. Tříletý bakalářský program bude jen online, částečně i ve virtuální realitě. Přihlášky jsou otevřené do 20. srpna. Absolventi se uplatní jako UX designéři nebo strategičtí designéři – můžou tak zlepšit třeba informační služby na úřadech.

Nový program se bude vyučovat na Katedře informačních studií a knihovnictví na Filozofické fakultě. Patnáct studentů přijatých do prvního ročníku se bude věnovat oblastem designového myšlení nebo uživatelského výzkumu.

„Na informace se díváme z různých úhlů jak sociálně-vědného, tak technologického. Na informační služby se pak díváme jako na celek – jak se k informacím člověk dostává a jak je přijímá, jaká je celá cesta službou, zda člověk vnímá, že přijímá například důvěryhodné informace,“ říká v rozhovoru pro server Czechdesign garantka studia Laďka Zbiejczuk Suchá.

Výuka bude přizpůsobená zájemcům různých věkových skupin a pracujícím studentům. Velká část studia půjde absolvovat velmi individuálně s pomocí tutora online nebo v domluveném čase s mentorem. Počítáme s tím, že se budeme pravidelně vídat přibližně šestkrát za semestr. Zhruba na čtyři hodiny dopoledne tak, aby člověk pak stihl ještě nějaké své vlastní činnosti, doplňuje Zbiejczuk Suchá.

V prvním ročníku bude součástí výuky taky virtuální realita. Všichni studenti dostanou brýle pro virtuální realitu a část výuky proběhne v různých virtuálních prostředích. Výstupem ze studia by pak mělo být především portfolio projektů, které studenti za tři roky vytvoří. Bakalářskou práci psát nebudou, své projekty ale musí prezentovat na konferenci.

Přihlášky ke studium můžou zájemci podat do 20. srpna na stránkách univerzity.

Spustit audio
  • Až milion ptáků v Česku zemře po nárazu do skla. Lidé teď můžou pomoct

    30. září 2022
    pták sklo okno

    Po nárazu do skleněné plochy ročně zahyne v Česku až milion ptáků. Na nebezpečí upozorňuje Česká společnost ornitologická. V rámci Týdne skleněného zabijáka proto žádá veřejnost o pomoc s mapováním těchto rizikových míst. Osvětová akce potrvá od 3. do 9. října. Informuje o tom český server Ekolist.

    „Stačí obejít skleněné plochy v okolí. Když pak lidé najdou zabitého nebo zraněného ptáka, je důležité zadat informace o nálezu – datum, čas, místo a fotodokumentaci – do databáze birds.cz,“ vysvětluje Gabriela Dobruská, která za osvětovou akci zodpovídá. Na webu jde mapovat riziková místa celoročně.

    Pro ptáky jsou nebezpečné třeba zrcadlící pláště obchodních center a výškových domů, průhledné spojovací krčky budov nebo prosklené stěny zastávek. Týden skleněného zabijáka si klade za cíl zpřesnit poznatky o počtu ptačích úmrtí po nárazu do těchto objektů a posílit komunikaci s jejich majiteli.

    „Náraz do prosklené plochy patří vedle sražení autem a úhynu na drátech a sloupech vysokého napětí k nejčastějším důvodům, proč u nás divoce žijící ptáci hynou. Jde o neviditelný, ale velký problém,“ říká pro Ekolist Lukáš Viktora z České společnosti ornitologické.

    Podle Viktora nedokáže pták průhlednou plochu zaznamenat jako překážku a narazí do ní v plné rychlosti. U plášťů budov je pak nebezpečné, že zrcadlí oblohu nebo okolní zeleň a pro ptáky tak vytváří fikci možného průletu.

    Plochy lze podle Viktora zabezpečit, silueta jednoho dravce podle něj ale nefunguje: „Slouží k tomu například barvy na sklo, samolepící fólie nebo samolepky s nejrůznějšími motivy, na tvaru ani barvě nezáleží, musí být ale maximálně deset centimetrů od sebe a z vnější strany – jinak by v případě zrcadlení nebyly vidět“.

    Ornitologové varují, že ročně zemřou po nárazu do průhledných ploch až dvě miliardy ptáků. Tyto plochy budou od 3. do 9. října mapovat kromě Česka i lidé v zahraničí a to v rámci globální kampaně Global Bird Rescue.

  • Za posledních deset let zemřelo více než 1 700 ochránců přírody. Jeden za dva dny

    30. září 2022
    Protest klima demonstrace

    V posledních deseti letech zemřelo násilnou smrtí přes 1 700 klimatických aktivistů a ochránců přírody. Skutečné číslo ale může být podle environmentální organizace Global Witness vyšší.

    „Tohle není klimatická nouze. Jsme na prahu šestého masového vymírání a tito aktivisté se tomu jenom snaží zabránit. Nezaslouží si ochranu jenom kvůli nějakým morální zásadám, tady jde o planetu Zemi,“ upozorňuje ve zprávě indická aktivistka Vandana Shiva.

    Za vraždy jsou nejčastěji odpovědní nájemní vrazi, skupiny organizovaného zločinu nebo místní vlády. Pro obránce půdy a životního prostředí jsou nejnebezpečnější Brazílie, Kolumbie, Filipíny, Mexiko a Honduras. Podle organizace Global Witness každé dva dny zemře násilnou smrtí jeden aktivista.

    Nebezpečí ochráncům přírody nejčastěji hrozí v nízkopříjmových zemích. Častějším terčem jsou také původní obyvatelé. Bezmála 40 % obětí pochází právě z původních komunit, ty přitom tvoří jenom 5 % světové populace, upozorňuje britský server Guardian.

    Největší počet obětí se zabýval dopady důlního a těžebního průmyslu, těžbou dřeva a zemědělstvím. Tito aktivisté jsou podle zprávy environmentální organizace klíčoví, jelikož se snaží zabránit nejhorším dopadům klimatické krize.

    Letos v červnu byl v brazilském Vale do Javari zavražděn britský novinář Dom Phillips, který psal přímo pro server Guardian. Společně s ním zemřel i Bruno Pereira, brazilský expert zabývající se původními komunitami. Muži pracovali na knize o udržitelném rozvoji v Amazonii. V současnosti úřady dvojnásobnou vraždu vyšetřují.

    Monitoring organizace zahájila po smrti kambodžského ekologa Chuta Wuttyho v roce 2012. Aktivistu zabili poté, co se s organizací Global Witness podílel na vyšetřování nelegální těžby dřeva. V roce 2020 dosáhl počet vražd aktivistů rekordu, když jich zemřelo 227. Loni zemřely násilnou smrtí dvě stovky ochránců přírody včetně padesáti kolumbijských farmářů.

  • Kavárna v Kapském Městě nabízí housenkovou nebo jílovou zmrzlinu

    29. září 2022
    Zmrzlina

    Housenky, sušené ryby a jíl by nejspíš ve zmrzlině očekával málokdo. Kavárna v Kapském Městě si jako své poslání zvolila oslavu africké kultury a jídla, a tak právě i tyto ingredience přidává do nabízených mražených dezertů.

    „Ručně vyráběná, autentická africká zmrzlina,“ hlásá cedule u vchodu do Tapi Tapi. Uvnitř je pult plný zmrzlin v různých odstínech béžové a hnědé. 

    Tshego Kale, dva a dvacetiletý student a brigádník v kavárně, vysvětluje menu: „První je prekese a džem z umkokoly. Prekese je koření ze západní Afriky, někdy se používá do polévek,“ říká. „Umkokola je kyselé ovoce, ale zmrzlina je sladká a nahořklá.“ Následuje rooibos, fermentovaný ananas a limetka: „Je sladká, ale ne moc, ideální v horkých dech.“

    V nabídce jsou i tři zmrzliny obsahující chin chin – smažený snack ze západní Afriky. V jedné ze zmrzlin v kombinaci s africkým chilli, v další s jílem, který jí dodává zemitou chuť.

    V jiné zmrzlině je egusi, kombinace semen používaných v západoafrické kuchyni, smíchána s dýní, skořicí a muškátovým oříškem. „Lidé ze zámoří říkají, že chutná jako Vánoce,“ uvedl Kale pro The Guardian.

    Kavárna Tapi Tapi a její africká zmrzlina je duchovním dítětem Tapiwy Guzhy, který přišel do Kapského Města jako student ze Zimbabwe. Za dva roky od otevření vytvořil asi 900 příchutí.

    Každá várka, kterou vyrobí, je jedinečná a nikdy se neopakuje. Jeho cílem je využít zmrzlinu jako prostředek pro vzdělávání a inspirování lidí africkými chutěmi. Při výrobě nové příchutě vždy myslí na přísadu a na to, čeho chce jejím použitím dosáhnout.

    Nápad založit kavárnu měl v roce 2018, když prováděl post doktorandský výzkum v oblasti rostlinné biotechnologie a potřeboval změnu. „Hledal jsem způsoby, jak komunikovat o vědě, aniž bych se musel spoléhat na vědecký proces – vydávání časopisů, konference a uchovávání znalostí v akademických prostorách.“

    Po dobu deseti let vyráběl zmrzlinu s použitím suchého ledu, který mu dodávali do výzkumné laboratoře. Viděl to na kuchařské show. Jednoho dne mu došlo, že nevyrábí specificky africkou zmrzlinu. „Uvědomil jsem si, že je něco špatně. Ve chvíli, kdy zakusíte chuť, která vás spojí s domovem, vaší kulturou, vaší zemí, je to úplně jiný zážitek.“

    Dal si rok a půl na to, aby naspořil dostatek peněz, pak dal výpověď v práci a začal podnikat. Tapi Tapi otevřel v únoru 2020.

  • Psi jsou schopní odhalit stres v dechu majitele

    29. září 2022
    Pes s květinou v tlamě

    Odborníci v nedávném vědeckém čichovém testu zjistili, že psi cítí stres v našem dechu a potu.

    Čtyři psi – domácí mazlíčci dobrovolně vybraní jejich majiteli – byli vycvičeni tak, aby si „vybrali“ jeden ze tří souborů pachových vzorků. A ve více než 650 ze 700 pokusů úspěšně identifikovali vzorek potu nebo dechu, který byl odebrán vystresované osobě.

    Vědci z Queen's University v Belfastu doufají, že jejich studie, na niž upozorňuje web BBC, pomůže při výcviku terapeutických psů.

    36 lidských dobrovolníků uvedlo svou úroveň stresu před a po vyřešení obtížného matematického úkolu. Vědci připravily jejich vzorky potu a dechu před a – pokud se u účastníků zvýšily krevní tlak a tepová frekvence – také po dokončení úkolu. Za určení „stresovaného“ vzorku dostali psi Treo, Fingal, Saz a Winnie odměnu v podobě oblíbeného pamlsku.

  • Pikaču i Naiki. Rodiče v Japonsku dávají potomkům neobyčejná jména, chtějí je odlišit od ostatních

    27. září 2022
    japonsko dítě

    Japonští rodiče stále častěji dávají svým dětem jedinečná jména. Vybírají třeba Lovely, Pikaču nebo Nsaiki, které se vyslovuje podobně jako známá značka se sportovním vybavením. Podle odborníků může odklon od tradičních jmen ukazovat na širší změny v japonské společnosti.

    Autor studie Yuji Ogihara z Tokijské vědecké univerzity vycházel z výzkumu trendů v pojmenovávání v celé zemi v letech 1979-2018. Odhalil, že míra neobyčejných jmen se v Japonsku za 40 let zvýšila, což naznačuje nárůst hledání jedinečnosti a individualismu, píše The South China Post.

    Odklon od tradičních jmen je podle Ogihariho důsledkem mnoha změn, včetně rostoucí ekonomiky, urbanizace, zvýšení sociální mobility a toho, že veřejnost začala přijímat individualistické koncepty ve vzdělávacích a ekonomických situacích.

    Neobyčejné jméno má podle Ogihariho mnoho výhod. „Například jedinečnému jménu se dostane větší pozornosti od ostatních lidí, což může zvýšit pravděpodobnost, že si toto jméno zapamatují. U lidí s neobvyklým jménem je větší šance, že budou považováni za jedinečné a nezávislé osoby," uvedl.

    Jména, která se od konce toho desetiletí začala podle serveru často objevovat, jsou třeba Nsaiki, které zní jako značka se sportovním vybavením, Purin, který připomíná pudink a nebo z angličtiny převzaná Lovely či Kitty. Objevila se i jména inspirována popkulturou jako Pikaču nebo Naruto.

  • Kubánci v referendu odsouhlasili manželství osob stejného pohlaví

    27. září 2022
    Kuba lgbt

    Kubánci v referendu odhlasovali legalizaci manželství párů stejného pohlaví. Reforma zákona o rodině povoluje také adopce stejnopohlavními páry a náhradní mateřství a upravuje řadu dalších příbuzných témat.

    Podle kubánské ústřední volební komise pro zákon o rodině hlasovalo 66,87 procenta zúčastněných, proti bylo 33 procent hlasujících. Volební účast byla 74 procent.

    Nová podoba právního předpisu bude podle serveru CNN manželství definovat jako svazek dvou lidí, namísto muže a ženy. Zákon bude také nově poskytovat větší ochranu dětí a starších osob, obsahuje i ustanovení o genderovém násilí či upravuje náhradní mateřství pro neplodné páry. Zákon rovněž rozšiřuje práva dětí a určuje povinnosti pro rodiče v případě rozvodu.

    Jak doplňuje agentura ČTK, referendu předcházela masová vládní kampaň pro schválení nové legislativy, vláda se totiž podle analytiků snaží takto také vylepšit si obraz v zahraničí i uklidnit sociální napětí v době stále se zhoršující ekonomické krize. Mnozí Kubánci tak nakonec hlasovali proti zákonu či hlasovat nešli jen proto, aby vyjádřili nesouhlas s komunistickou vládou.

  • Norské děti užívají sociální sítě méně než v minulosti, ukázala studie

    27. září 2022
    sociální sítě

    Děti v Norsku používají sociální sítě méně než před dvěma roky. Ukázal to průzkum norského úřadu. Největší pokles zaznamenaly sítě Tiktok a Snapchat, a to hlavně u mladších uživatelů.

    V porovnání s rokem 2020 je letos na sociálních sítích zhruba stejný počet teenagerů, snižuje se ale zastoupení mladších uživatelů ve věku od devíti do deseti let. Síť, kterou nejčastěji opouštějí, je Snapchat a Tiktok.

    Norský mediální úřad od roku 2006 každoročně provádí průzkum, jehož cílem je získat celkový přehled o tom, jak děti ve věku 9 až 18 let využívají digitální média.

    Nejoblíbenější sítí všech věkových skupin z výzkumu je podle aktuálních dat Youtube. Ten využívá 91 procent dětí, v roce 2020 to bylo 98 procent. Druhý Snapchat si pohoršil o dvě procenta na 80 procent. První trojici pak uzavírá Tiktok. Ten naopak za poslední dva roky vzrostl o osm procent na 73 procent. Dále následují sítě Instagram a Facebook, které zaznamenaly jen malý pokles jednoho procenta.

    Co za změnou návyků dětí v digitálním prostředí stojí, odborníci netuší. Pokles mladých uživatelů ale podle nich může naznačovat větší angažovanost rodičů v tom, jak by jejich potomci měli používat sociální sítě. Podle Mari Velsand, ředitelky Norského úřadu pro média, může být důvodem i zvýšená pozornost věnovaná výzvám v oblasti ochrany soukromí a taky skutečnosti, že některé z těchto služeb mají nevhodný obsah pro děti.

  • Transsexuálové mění americké církve. Vytváří přívětivější prostředí

    26. září 2022
    vitráž v římské bazilice

    Kostely i církevní učení jsou pro sexuální menšiny, a zejména transsexuály, často nepřívětivé prostředí. Změnit se to teď snaží transsexuálové v amerických církvích. Jejich snahy přibližuje americký server NPR.

    „Pro nás jako nebinárního člověka je to velký problém, byli jsme v několika kostelích, kde byly toalety rozdělené na muže a ženy, a my jsme prostě nevěděli, kam máme jít,“ říkají AJ Buckley, biskupští knězi z Portlandu. „Na záchod jsme tam nakonec nešli,“ dodávají.

    Proto kostel v Portlandu, kde Buckley působí jako kněz, odstranil ze dveří toalet nápisy bratři a sestry a nahradil je neutrálním bližní. Podle serveru NPR je pro lidi těžké se spirituálně naladit, pokud se necítí fyzicky v pohodě.

    „Pohlaví je v Bibli zobrazeno mnohem komplexněji, než jak mě učila evangelická církev,“ říká Shannon TL Kearns, první transsexuální muž ve starokatolické církvi a zakladatel webu Queer Theology, který se věnuje problematice náboženství a jeho vztahu k sexuálním menšinám.

    Podle Kearnse je tak problém v tom, jak po celou dobu církve Bibli vykládají. „Pokud se podíváte do Bible, tak zjistíte, že tam jsou příběhy o odlišnosti. Ve středu jsou navíc vždy ti marginalizovaní. Bílí heterosexuální muži však po celou dobu Bibli vykládají ze svého úhlu pohledu a to je podle mě škoda,“ říká Kearns.

    Podle NPR tak biblická mytologie přežívá dál, protože do svého světa přijímá nové a různé čtenáře. A ti nemění význam starých biblických příběhů, pouze se na něj dívají svýma očima.

    „I když se v Bibli píše o binárním světě, není to tak přímočaré, jak se může zdát,“ vysvětluje Austen Hartke, luteránský teolog a zakladatel Transmission Ministry Collective, organizace pomáhající křesťanským transsexuálům. „Bible například říká, že Bůh stvořil den a noc – už ale nemluví o svítání nebo soumraku,“ uzavírá Hartke téma pro americký server.

  • Čtyři minuty a mléko nakonec. Britský expert radí, jak pít správně čaj

    26. září 2022
    Čaj, to je pohlazení na těle i na duši

    Příprava čaje není na první pohled tak jednoduchá, jak se zdá. Alespoň si to myslí čajový expert Neil Phillips, podle kterého si spousta lidí čaj připravuje špatně a svůj čajový zážitek si tak neúmyslně kazí. 

    První a nejzásadnější krok je pořadí, v jakém do čaje přidáváme mléko. Podle Phillipse totiž patří mléko až na konec. Tedy alespoň pokud strávníkům záleží na vzhledu nápoje, popisuje pro Independent

    „Mléko do čaje začalo přidávat služebnictvo, které používalo obyčejné hliněné hrnky, které by mohly horkou vodou prasknout. Mlékem tak chladili hrnky,“ popisuje historii pití čaje Phillips.

    Pokud tak chceme podle odborníka dodržovat etiketu a pít čaj jako bychom byli součástí královské rodiny, měli bychom s přidáváním mléka počkat až na konec. Na co bychom dále měli dbát je doba louhování čaje. Čajový expert doporučuje, abychom čaj louhovali alespoň čtyři minuty.

    „Čaj potřebuje čas, aby uvolnil svoji chuť, dejte mu aspoň čtyři až pět minut,“ dodává Phillips. Nicméně připouští, že záleží na osobních preferencích a druhu čaje. Například zelený čaj postačí louhovat jenom dvě minuty.

    Podle Phillipse o nás vypovídá také to, jak čaj mícháme a jak držíme šálek. Lehké cinknutí lžičkou o šálek je podle něj v pořádku, mlácení lžičkou však příliš elegantní není. K typicky britskému odpolednímu čaji podáváme sendviče bez kůrky a koláčky – pozor, na ně nejprve přidáme jam a až poté smetanu, varuje Phillips.