Osmiproudou dálnici v Los Angeles překlene největší přechod pro divokou zvěř na světě

10. květen 2024

V Kalifornii se staví dosud největší bezbariérový přechod pro divokou zvěř. Wallis Annenberg Wildlife Crossing má chránit místní ekosystém a v něm žijící pumy. Zvířata tady bezpečně přejdou osmiproudou dálnici u Los Angeles. O plánovaném zvířecím přechodu informuje Good News Network.

Po letech práce bylo vztyčení prvního vodorovného úseku 210 metrů dlouhého přechodu historickým okamžikem. Most umožní volně žijící zvěři volně přecházet přes dálnici 101 bez
překážek a bude tak chránit mnoho místních druhů. „Všichni jsme jásali, když jeřáb spustil první betonový nosník přes dálnici,“ řekla nadšená Beth Pratt, výkonná ředitelka kalifornské Národní federace pro divokou přírodu.

Po dokončení v roce 2026 bude Wallis Annenberg Wildlife Crossing největším koridorem pro volně žijící živočichy na světě. Ochránci přírody doufají, že pomůže obnovit zdejší ekosystém, který poničila blízkost civilizace. Přecházení některých silnic je pro zvířata tak náročné, že se mu často raději vyhnou. Pak dochází k demografické i genetické izolaci, která má z dlouhodobého hlediska zničující následky.

Na projekt začali ochránci shromažďovat potřebných 92 milionů dolarů před osmi lety. Získali dary od více než 3000 soukromých, filantropických a firemních institucí z celého světa. Další finanční prostředky pak věnovala Nadace Wallis Annenberg

Spustit audio
  • Čína sbírá vzorky na odvrácené straně Měsíce. Do roku 2030 tam chce poslat lidskou posádku

    3. červen 2024
    Měsíc, NASA, vesmír

    Na odvrácené straně Měsíce přistála čínská sonda. Podle americké stanice NPR tam chce odebrat vzorky půdy a hornin, které by mohly pomoci zjistit rozdíly mezi touto méně prozkoumanou oblastí a známější blízkou stranou naší přirozené družice.

    Je to už šestá mise v rámci čínského programu průzkumu Měsíce Čchang-e, který je pojmenován po čínské měsíční bohyni. Je také druhá, která má za úkol přivézt vzorky.

    Ty dopraví v kovovém vakuovém kontejneru zpět do jiného modulu, který obíhá kolem Měsíce. Vrátit na Zemi by se měla asi 25. června. Přistání je plánované do oblasti pouští čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko.

    Mise na odvrácenou stranu Měsíce jsou obtížnější, protože k udržení spojení je zapotřebí retranslační družice. Terén je také členitější, s menším počtem rovných ploch k přistání.

    NPR uvádí, že čínský měsíční program je součástí rostoucího vesmírného soupeření mezi Washingtonem a Pekingem. Spojené státy jsou sice stále lídrem v oblasti, v kosmu se ale snaží prosadit další země, včetně Japonska a Indie. Čína například umístila na oběžnou dráhu vlastní vesmírnou stanici a pravidelně tam vysílá posádky.

    Peking také plánuje vyslat člověka na Měsíc do roku 2030. Čína by pak byla druhou zemí po Spojených státech, které by se to podařilo. I Amerika plánuje znovu vysadit astronauty na Měsíci, a to v roce 2026 - poprvé po více než 50 letech.

    Americká NASA plánovaný start mise posunula, aby mohly soukromé společnosti, které vyvíjejí vesmírné technologie, doladit některé nedostatky. Agentura AP připomíná, že Lunární přistávací modul si americký úřad pro letectví a vesmír objednal u firmy SpaceX, která loni dvakrát provedla testovací let s kosmickou lodí Starship a nosnou raketou Super Heavy. Oba testy skončily explozí.

  • Je mi ctí být na Tiktoku, řekl americký exprezident Trump. Přitom chtěl sociální síť zakázat

    3. červen 2024
    Trump, Pence, USA, volby

    Bývalý americký prezident Donald Trump je nově na TikToku. V prvním příspěvku řekl, že mu je ctí být na této sociální síti. Případu si všímá například americká stanice NPR, která připomíná, že Trump chtěl aplikaci zakázat, když byl v Bílém domě.

    Trump své první video do aplikace TikTok umístil v sobotu, když se účastnil zápasu Ultimate Fighting Championship v Newarku ve státě New Jersey. Na videu Trumpa doprovází prezident UFC a jeho dlouholetý spojenec Dana White. Jeho jediné video mělo v neděli odpoledne více než 34 milionů zhlédnutí.

    V roce 2020 se Trump přitom snažil omezit činnost TikToku kvůli obavám, že by čínská vláda mohla získat přístup k citlivým údajům amerických uživatelů této aplikace, kterou vlastní čínský technologický gigant ByteDance. Federální soudy tuto snahu později zablokovaly.

    Nedávno se Trump od snahy o zákaz aplikace distancoval a v březnu pro CNBC uvedl, že i když ji stále považuje za hrozbu pro národní bezpečnost, její zrušení by Facebooku jen prospělo.

    „Bez TikToku se může Facebook zvětšit a já Facebook považuji za nepřítele lidu,“ řekl Trump. TikTok může podle NPR být pro Trumpa důležitý. Exprezident se před volbami snaží snížit náskok demokratů mezi mladými voliči tam, kde jsou nejčastěji. Podle Pew Research Center téměř třetina Američanů mladších 30 let uvádí, že zprávy získává z TikToku.

    I současný americký prezident Biden si v únoru založil účet na TikToku, přestože jeho administrativa také vyjádřila obavy ohledně soukromí a národní bezpečnosti v souvislosti s aplikací.

    V dubnu Biden podepsal dvoustranný zákon, který zakazuje používání platformy v USA, pokud nebude do devíti měsíců prodána jiné, než čínské společnosti. TikTok nyní napadá zákon u federálního soudu a označuje ho za protiústavní porušení svobody projevu.

  • Na světě je 62 zemí, kde je homosexualita trestná. LGBTQ+ cestující zvažují destinace kvůli bezpečí

    3. červen 2024
    Maroko, turismus

    Podle Mezinárodního sdružení leseb, gayů, bisexuálů, transgender lidí a intersexuálů (ILGA) je na světě 62 zemí, kde je homosexualita stále trestná nebo de facto trestná. Dvanáct z nich pak může potenciálně ukládat tresty smrt. Jde třeba o turisticky oblíbené Spojené arabské emiráty nebo Katar, jehož letecká společnost byla tento týden označena za nejlepší na světě.

    Miliony queer lidí na celém světě musí při výběru dovolené brát v úvahu tento faktor: Jak se v dané zemi zachází s místními příslušníky LGBTQ+ komunity a zda tam budou v bezpečí.

    Nehostinné prostředí pro queer lidi s sebou přináší i značné finanční ztráty. Zpráva neziskové organizace Open for Business z roku 2021 ukázala, že karibské země, které postavily homosexualitu mimo zákon, zaznamenaly pokles HDP až o 5,7 % a turistické odvětví přichází o 423 až 689 milionů dolarů ročně. Webová stránka Human Dignity Trust pak nabízí mapu, na níž je vidět, kde je homosexualita stále trestná. 

    Stejnopohlavní sexuální styk je v rozporu se zákonem i na Jamajce a hrozí za něj až 10 let vězení s nucenými pracemi. Zakladatelka organizace Queer Edge sídlící v Londýně a zaměřená na vytváření bezpečného prostoru pro queer lidi Emma-Jane Nutbrown se tam loni vydala na rodinnou oslavu pořádanou jejími rodiči pouze s podmínkou, že všichni po příjezdu přispějí na charitativní organizaci podporující LGBTQ+ lidi. Nutbrown na Jamajce oslavila 40. narozeniny svého bratra Simona, který je gay.

    „Simonovi bylo nepříjemné tam jet, ale většina lidí ráda cestuje kvůli místu, ne kvůli politice, takže jsme nemohli rodičům nic vyčítat,“ říká Nutbrown. Případu si všimla americká stanice CNN, která připomíná, že pro LGBTQ+ lidi není cestování vždycky jednoduché.

  • Sopečná turistika láká. Nedbalost může ale mít fatální následky

    31. květen 2024
    Vulkán

    Desetitisíce turistů chtějí rok co rok pokořit Mount Everest, ještě početnější skupina lidí se vydává do míst, jako jsou Island, Itálie nebo Havaj za sopečnou turistikou. I tato záliba ale s sebou přináší nemalá rizika, upozorňuje server BBC.

    Sopečná činnost je dost nevyzpytatelným a možná právě proto tak fascinujícím přírodním úkazem. Před pár dny byly kvůli sopečné činnosti na Islandu evakuovány lázně Modrá laguna, jedno z nejnavštěvovanějších míst v zemi. V souvislosti s touto erupcí nebyla nahlášena žádná úmrtí.

    V roce 2019 ale zemřelo 22 lidí a 25 osob bylo zraněno poté, co při turistické expedici na stratovulkán Whakaari u novozélandského pobřeží vybuchla přehřátá pára. V roce 2023 zase jedna z nejaktivnějších sopek na indonéském ostrově Sumatra nečekaně vychrlila popel, zemřelo tehdy 23 turistů. I přesto odborníci tvrdí, byť s několika zásadními „ale“, že je tento typ turistiky bezpečný. Před výpravou na sopečná místa proto není radno podcenit přípravu.

    Pokud chtějí turisté vstoupit do oblasti s aktivními sopkami, nejlepší je jít v doprovodu renomovaného průvodce. Samota a neznalost se v případě těchto míst nevyplácí. „Přečtěte si, jaká jsou doporučení a omezení,“ říká Matthew Patrick, geolog z Havajské sopečné observatoře. Doporučené je rovněž sledovat aktualizované bezpečnostní informace a odebírat textová upozornění při návštěvě národních parků.

    V potaz by se během návštěv vulkanických oblastí měly brát i kulturní ohledy. V domorodé havajské kultuře jsou sopky vnímány jako živé bytosti a erupce s sebou přináší hluboký kulturní a duchovní význam. Vědci i návštěvníci proto bývají požádání, aby k takovým místům přistupovali s respektem. „Když se lidé chystají na sopku, musí se nejdřív opravdu poctivě vzdělávat,“ apeluje na dobrodruhy Matthew Patrick.

  • NASA objevila nejstarší galaxie. Vesmír byl při jejich vzniku starý jen 300 milionů let

    31. květen 2024
    Vesmír

    Vesmírný dalekohled Jamese Webba našel dvě nejvzdálenější a nejstarší galaxie, které kdy byly spatřeny, uvedla vesmírná agentura NASA. Pocházejí z doby, kdy byl vesmír starý pouhých 300 milionů let. Jedna z galaxií je pozoruhodná svou velikostí a jasnou září, píše server Independent.

    Podle odborníků jde o mimořádná zjištění, která by lidstvu mohla pomoct zase o něco lépe pochopit, jak vesmír vznikl. Galaxie pojmenovaná JADES-GS-z14-0 je překvapivě jasná a v průměru má 1600 světelných let. Kvůli její výrazné jasnosti se vědci domnívají, že je několik set milionů krát těžší než naše Slunce. „Velikost galaxie nepochybně dokazuje, že většinu světla produkuje velké množství mladých hvězd spíše než materiál dopadající na supermasivní černou díru v centru galaxie, která by se zdála mnohem menší,“ řekl Daniel Eisenstein, profesor na Harvardově univerzitě a vedoucí katedry astronomie.

    Je ale s podivem, že tak masivní jasná galaxie byla vytvořena za méně než 300 milionů let. Vědci se proto domnívají, že i ve svých počátcích byl vesmír nejspíš schopen velmi rychle vytvářet velké galaxie. „Je úžasné, že vesmír dokáže vytvořit takovou galaxii za pouhých 300 milionů let,“ uvedl astronom Stefano Carniani, hlavní autor článku popisující tato zjištění. Vlnové délky světla, které se vědcům v rámci výzkumu podařilo nasnímat, navíc prokázaly, že galaxie vytváří atomy vodíku a kyslíku. Výzkumníci věří, že je tento objev milníkem ve studiu raného vesmíru. Zároveň doufají, že se jim pomocí Webbova dalekohledu podaří najít více takto vzdálených galaxií.

  • Na japonském ostrově Taširojima je víc koček než lidí. Zvířata opředená legendami lákají turisty

    31. květen 2024
    Kočka

    Kočky mají v japonské mytologii i společnosti své čestné místo. O jejich popularitě nejen mezi místními obyvateli svědčí třeba i známá soška mávající kočičky maneki-neko reprezentující štěstí a bohatství. Japonští obyvatelé ale lásku a respekt ke kočkám povznesli na ještě vyšší úroveň. Kočkám zasvětili rovnou celý ostrov, píše server Euronews.

    Taširojima, malý ostrov u severovýchodního pobřeží Japonska, čítá více než 100 koček. Pomineme-li návštěvníky, lidí je tam pouze padesát. Celkový chod ostrova se tak přizpůsobuje tomuto nezávislému zvířeti. Nejsou zde žádné autopůjčovny, čerpací stanice ani veřejná doprava. Po celém ostrově se chodí pouze pěšky. Cenou útěchy během túry je pro mnohé hlazení čtyřnohých obyvatel téměř na každém kroku. K odpočinku zase slouží několik kočičích kaváren, kde se kočky nechávají krmit a jsou hlavním lákadlem pro turisty.

    Tato mazlivá, ale zároveň soběstačná zvířata nejsou jen místní okrasou nebo atrakcí. Jedna z lokálních legend praví, že tamní farmáři chovali kočky, protože odháněly krysy a před tesáky hlodavců chránily zámotky bource morušového. Rybáři na ostrově zase po léta věřili, že kočky přináší šťastný lov. Podle další legendy rybáři před vyplutím na moře sledovali chování koček a odhadovali tím nejbližší předpověď počasí.

    Že jsou kočky pro místní obyvatele skutečně posvátnými bytostmi, dokazuje i příběh o rybáři, který během práce neúmyslně poranil kočku. Z lítosti nad jejím zraněním pak ostrované vybudovali kočičí svatyni, kam nyní přinášejí obětiny. Takzvaná Neko Jinja neboli Svatyně koček proto prezentuje toto zvíře jako strážného anděla ostrova Taširojima.

  • Historická záhada vyřešena? Vědci zřejmě odhalili význam soch na Velikonočním ostrově. Jde o vodu

    30. květen 2024
    Velikonoční ostrov

    Otázka, která po staletí pálila odborníky po celém světě, se zřejmě konečně dočkala odpovědi. Archeologům se podařilo vypátrat, jaký účel impozantní sochy na Velikonočních ostrovech mají. Informoval o tom server Indy100.

    Stáří soch moai se pohybuje okolo 400 až 700 let. Ví se, že byly věnovány náčelníkům ostrova, nikdo však nemohl přijít na to, proč byly vybudovány zrovna v této konkrétní oblasti. Převážná část soch se nachází podél pobřeží tichomořského ostrova. Tuto skutečnost si odborníci po dlouhá léta nedokázali vysvětlit. Na místo proto tentokrát vyrazili vědci z newyorské Binghamtonské univerzity. Podle jejich výzkumu je hlavním faktorem umístění soch pitná voda.

    Tým vědců zjistil, že na vzdáleném chilském území je přirozeně dostupné jen malé množství vody. Jejím hlavním zdrojem byly podzemní vrstvy sedimentů anebo hornin, ze kterých při nasycení voda pramenila přímo na pobřeží. Pitná byla díky nízké koncentraci soli. „Když jsou nízké přílivy, vytéká sladká voda přímo do moře. Lidé ji tak mohou na některých místech zachycovat,“ popsal ve svém prohlášení Carl Lipo, antropolog z Binghamtonské univerzity.

    Při měření procenta soli v pobřežních vodách vědci našli vzájemný vztah mezi zásobami sladké vody a pozicí soch. „Když nyní víme více o oblasti výskytu sladké vody, umístění těchto památek a dalších prvků dává obrovský smysl,“ uvedl Lipo, podle kterého jsou sochy umístěné tam, kde se nachází pitná voda.

    K určení hlavního zdroje pitné vody ostrovanů musel tým vědců nejprve eliminovat jiné možnosti jako primární zdroje pitné vody. Ostrov má pouze dvě jezera, k nimž je náročné i nebezpečné se dostat, a jeden pramen, který je ale spíše rašeliništěm či mokřadem. Lipo tak společně se svým týmem bude primárně analyzovat potenciální souvislost mezi dostupností sladké vody v určitých lokalitách a metodami využívanými k výstavbě soch.

  • Seriál Prsteny moci chystá druhou řadu. Tolkienovi fans poprvé uvidí záhadného Toma Bombadila

    30. květen 2024
    Pán prstenů

    První sezona televizního seriálu Prsteny moci některé fanoušky Tolkienova díla pobouřila, jiné mile překvapila. Amazon nyní oznámil, že do druhé sezony zahrne postavu Toma Bombadila. Jde o záhadnou postavu Středozemě a na obrazovkách se ukáže úplně poprvé. Doposud ji filmoví tvůrci ve svých adaptacích hned z několika důvodů vynechávali, jak píše server Vanity Fair.

    Pro ty, kdo znají pouze filmovou adaptaci Pána prstenů a knihy vynechali, bude Tom Bombadil velkou neznámou. Skalní fanoušci ovšem ví, že svou roli tato ambivalentní postava v příběhu sehraje. Navíc je svou nevyzpytatelností zajímavým dílkem v Tolkienově komplexní skládačce.

    Bombadil se čtenářstvu představí už zkraje prvního dílu Společenstvo prstenů, kde pomáhá zachránit hobity. Tolkien ho uvede jako osobu, která je „starší než stará“. Sám Tolkien mlžil ohledně účelu postavy a řekl, že Bombadila ponechal v příběhu, ačkoli s ním neměl jasný záměr. „Představuje něco, co považuji za důležité, ale nejsem připraven ten pocit přesněji analyzovat,“ napsal Tolkien korektorovi Pána prstenů v dopise z roku 1954.

    „Je rozmarný a kouzelný a skoro bychom řekli hloupý. Zároveň ale oplývá moudrostí věků, hudbou sfér a je hlubokou citovou studnicí starověké historie a mýtů,“ popisuje Toma seriálový scénárista Patrick McKay. „Je v podstatě samotnou esencí toho, co Pán prstenů představuje, ale také to první, co byste vystřihli v rámci filmové adaptace. Ale my máme výhodu, že děláme seriál, a proto najdeme způsob, jak ho využít,“ dodává.

    Někteří fanoušci Tolkienova fantasy světa jsou ale skeptičtí. Někteří kritizovali už samotnou první řadu seriálu, jež podle některých nezachycuje tu správnou atmosféru Středozemě,
    podobnou té od Petera Jacksona. Jiní se pozastavovali na Bombadilovým vzhledem. Na sociálních sítích se začaly hromadit kritické komentáře týkající se jeho zevnějšku, který téměř vůbec neodpovídá knižnímu popisu a nesplňuje očekávání fanoušků.

    Jestli půjde o odbytou podstavu, nebo o nápaditý a průlomový krok ve fikčním světě Pána prstenů, uvidíme ve druhé řadě Prstenů moci od 29. srpna.

  • Internet mizí. Ztrácí se překvapivě velký počet stránek i příspěvků ze sociálních sítí

    30. květen 2024
    Podle nového výzkumu se z internetu ztrácí velké množství stránek

    Organizace Pew Research Center v rámci svého výzkumu zjistila, že internet mizí. V online světě se postupem času ztrácí obsah i webové stránky. Nejde ovšem jenom o starší webové příspěvky. K nalezení nejsou už ani rok staré, píše server Independent.

    Nic netrvá věčně, a platí to i o internetu. Ačkoli je na web pohlíženo jako na místo, kde obsah není časově omezen, podle nového výzkumu se z internetu ztrácí velké množství stránek. Studii dokončila think tank organizace Pew Research Center, která shromáždila náhodné vzorky téměř milionu webových stránek převzatých od služby Common Crawl, archivující části internetu.

    Výzkumníci poté zjišťovali, zda tyto stránky na internetu setrvaly mezi lety 2013 a 2023. Následně přišli na to, že zanikají nejen starší webové stránky, ale i ty nové. Například z webových stránek, které existovaly v roce 2013, je nyní ztraceno 38 procent. Dostupných už také není 8 procent stránek, které byly aktivní ještě v roce 2023.

    Stránky mají tendenci mizet, když jsou odstraněny nebo přesunuty. K tomu však dochází na jinak funkčních webech, spíše než aby webové stránky mizely celé. Ztrácí se proto i velké množství zpráv a důležitého referenčního obsahu. Na 23 procentech zpravodajských stránek je vždy alespoň jeden nefunkční odkaz, stejný problém se týká i 21 procent vládních webů.

    Alarmujících je i 54 procent stránek Wikipedie odkazujících uživatele na webová místa, která už také neexistují. Stejné nepříjemnosti navíc čelí i sociální sítě. Z webu například mizí až pětina tweetů jen pár měsíců po zveřejnění.