Poslanci šíří hoaxy a nekomunikují s odborníky. Jak na Slovensku vznikl nový kulturní zákon?

3. červen 2024

Slovenské ministerstvo kultury pokračuje v zásazích do fungování kulturní scény. Po změnách v obsazování vedení galerií a muzeí parlament odhlasoval zákon, kterým proměňuje rozhodování ve Fondu na podporu umenia. Veřejný fond, ze kterého putují prostředky na festivaly, časopisy i výstavy, doposud fungoval zcela odděleně od politiky a o rozdělování financí rozhodovalo široké spektrum přísně volených odborných komisí. Nově by měli mít poslední slovo radní vybraní politiky.

Za jakých okolností zákon prošel? V aktuální epizodě podcastu Vlna to vysvětluje Aleš Vojtášek, vizuální umělec a člen platformy Otvorená kultúra. Ta na změny v kulturní sféře po nástupu současné vlády zareagovala vytvořením velké kulturní odborové organizace.

Krátce po nahrání rozhovoru zákon vetovala prezidentka Čaputová, jeho budoucnost je ale stále nejistá.

„My máme primárně problém s tím, že návrh zákona nikdo neřešil s odborníky z oblasti kultury. Snažíme se komunikovat, připomínkujeme návrhy, ale není o to zájem,“ vysvětluje Vojtášek, kde podle kulturní obce leží problém návrhů současné vlády.

Zákon navíc sněmovnou podle něj prošel za použití nekalých praktik: „Poslanec Roman Michelko se snažil nerozhodnuté kolegy přesvědčit k hlasování tvrzením, že Fond na podporu umenia financuje zvrhlá díla. Na své sociální sítě nahrál video, kde mluvil o obraze, který měl být malovaný lidskými exkrementy a jinými tělesnými tekutinami. Malba byla přitom ale udělaná barvami z rostlin.“

Jak Fond na podporu umenia fungoval doposud? Poslechněte si celou epizodu Vlny.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.