V Anglii jsme hráli v klubech, kde začínali Coldplay, říkají finalisté Startéru Midnight Swimmers

25. červen 2024

Vítězství Midnight Swimmers v uplynulém ročníku hitparády neobjevených uniklo jen o chlup, písničkářka Máří skončila o 14 hlasů před nimi. To už má ale tahle kapela, která se zformovala v Londýně a nyní funguje na trase Brno-Olomouc, dávno za sebou – makají dál. Jejich pracovitost přišel do studia za Martinem a Filipem demonstrovat frontman Standa, který měl k odpremiérování hned několik demáčů. Jsou to vůbec demáče? Většina z nich totiž zní v podstatě hotově!

Midnight Swimmers si ve Startéru spojujeme s mixážním pultem britských The Cure, ale také s hudebně-studijními i koncertními zkušenostmi ze zahraničí. „Za pár let v Czechingu!,“ věští jim moderátoři. „V Británii je kultura kolem kytarové hudby obří, v šedesátých a sedmdesátých letech šlo spoustu hudby především z Londýna. Hráli jsme v klubech, ve kterých hráli třeba Coldplay na začátku. Třeba Borderline v Soho a tak dál,“ vypráví Standa. Má prý jediný problém: málo času na všechno. Z velké části se podílí na songwritingu, produkci i managementu kapely.

Jaké to vlastně je dělat v tuzemsku britskou kytarovou hudbu? „Já myslim, že to je taková subkulturní niche věc,“ říká Standa. Martin s Filipem olomouckým plavcům předpovídají minimálně účast na velkých festivalech a mají potenciál a ambici prorazit především v zahraničí. „Na zhruba srpen/září máme domluvené nahrávání,“ slibují Midnight Swimmers posun s novým projektem. Zda to bude EP nebo deska, zatím není jasné, už teď ale díky novým demáčům víme, že se máme na co těšit.

Pište hity a posílejte je na starter@rozhlas.cz, dostaneme se k nim během letošního podzimu. Mezitím poslouchejte mimosezónní speciály Startéru, a to každé druhé pondělí ve 20:00.

Spustit audio

Související