Nebylo knih o dospívání už moc? Poslední léto je drzá teenage zpověď, která by ale neměla zapadnout

26. červen 2024

Drzá zpověď mladé dívky a výrazný literární debut tohoto roku – to je román Poslední léto, který napsala Dorota Ambrožová. „Je to o hledání vlastních hranic i identity,“ říká v podcastu Lit, kam svou prvotinu přišla představit.

Poslední léto je příběh mladé dívky, která je zamilovaná do svého o 18 let staršího souseda. „Zároveň hledá ukotvení ve svém životě a snaží se najít odpověď i na některé spirituální otázky,“ doplňuje Dorota.

V podcastu Lit přiznává, že některé pocity hlavní hrdinky patří jí samotné. „Měla jsem potřebu se ke svému dospívání ještě vrátit. Je to pro mě ale už uzavřená kapitola, proto se mi to psalo lehce. Občas jsem se i sama dojala,“ říká spisovatelka v rozhovoru.

Dorota Ambrožová je mámou dvou malých dětí a na psaní knihy si vzala tvůrčí volno. „Po rodičovské dovolené jsem nešla do práce, ale zůstala jsem doma. Dohodli jsme se na tom s mým mužem. Zní to, jako kdybychom si to mohli dovolit, ale spíš jsme se museli uskromnit,“ popisuje autorka pozadí vzniku svého románu.

Nebylo knih o dospívání už příliš mnoho? Měla Dorota Ambrožová strach, že její román mezi nimi jednoduše zapadne? A bude Poslední léto i její poslední knihou? Pusťte si podcast Lit. S Dorotou Ambrožovou si povídal Jan Dlouhý.

autor: Jan Dlouhý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.