Děti z devadesátek spojuje problém s otcem a anorexie z Top dívky, říká komiksová autorka Štěpánka Jislová

28. únor 2024

„Samotnou mě překvapilo, jak je příběh generační,“ přiznává v nové epizodě podcastu Lit komiksová autorka a ilustrátorka Štěpánka Jislová. Minulý rok vydala knihu Srdcovka, sklidila s ní velký ohlas u publika i kritiky. Minulý týden si za ni odnesla tři Výroční komiksové ceny Muriel.

Čtěte také

Srdcovka je autobiografický příběh o rozchodu. Ale taky o lásce, sexu, násilí, o vyrůstání v devadesátkách a dospívání v nultých letech. A taky o traumatu. „Mám pocit, že slovo trauma svým nadužíváním ztratilo význam, ne hodnotu, ale význam,“ říká v podcastu Štěpánka Jislová.

Čtenáři by podle Štěpánky Jislové měli mít u čtení autobiografie na paměti, že čtou jen to, co mu autoři dovolí. A ti se podle ní vždycky tak trochu přikrášlují.

„Já se to snažím schovat za to, že se neberu vážně. Proto jsem tam často odhalená, když mám nadváhu nebo jsem v trapných situacích. Je to pro mě způsob, jak tomu publiku vzít možnost mě soudit. Když to udělám první, vezmu jim vítr z plachet. Ale ve výsledku je to zase touha po kontrole,“ vysvětluje v podcastu komiksová autorka.

Co spojuje Štěpánčinu generaci a proč mezi svými vrstevníky vysledovala problém s otcem? Jak vlastně vypadá současná česká komiksová scéna a co Štěpánka Jislová doporučuje číst? A jak bojuje s pocitem, že dokončila velký osobní projekt? Poslouchejte celou epizodu Litu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.