„Kdybychom si na sympozia jezdily vyšívat, nikdo nic neřekne,“ říká zakladatelka Laydeez do Comics

28. listopad 2018

Platformu Laydeez do Comics založila Štěpánka Jislová s Terezou Drahoňovskou už před třemi lety. „Situace byla tehdy jiná, nezlepšila se nějak výrazně, ale je vidět posun. Chceme vytvořit prostor pro mladé, nejen české autorky, pro jejich práci a propagaci,“ říká Štěpánka. Jedním dechem vzpomíná na situace, kdy na panelových debatách o komiksu na festivalech neseděla ani jedna žena nebo prestižní ocenění získávali pouze muži. 

Laydeez do Comics tak vedle blogu o zajímavých počinech světových autorek organizují přednášky, workshopy nebo sympozia. Letos by jako výstup ze sympozia měla vzniknout kniha – sborník pod názvem Komiksodějky. Jednou ze zastoupených autorek je i Ester Kuchynková, která letos zajímala média hlavně díky svým ilustracím nového vydání Foglarových Hochů od Bobří řeky. „Zaráží mě, že tolik lidí řeší, že jsem holka. Byla bych radši, kdyby lidi zajímaly ty obrázky a to, čím jsou nové. Nepřijde mi to na mně zajímavé, že jsem holka, myslím, že je to normální,“ směje se Ester. Jako jednu z autorek sborníku ji taky překvapilo, že si veřejnost možná stále spojuje komiks s mužskými autory. „Nikdy jsem neměla pocit, že je tu holek nějak málo, vždycky jsem se kamarádila se spoustou žen, co kreslily komiksy,“ dodává.

Debaty kolem nutnosti podporovat ženy v prostředí ilustrace se (stejně jako nesouhlasné komentáře) nevyhýbají ani platformě Laydeez do Comics. „Rozhodně si uvědomujeme, že v tom, co děláme, je určitý protiklad. Snažíme se říct, že autorky tady byly vždycky, není třeba je vyčleňovat, ale zároveň se soustředíme na jejich podporu,“ říká Štěpánka. „Naším cílem je dojít k tomu, že nebude třeba na genderové rozdíly poukazovat, ale dokud nenastane přirozená rovnováha v tom, kdo dostane kolik pozornosti, budeme pokračovat,“ říká Štěpánka.

Sborník z letošního sympozia Komiksodějky je dostupný k nahlédnutí na kupknihu.pointa.cz a slouží mimo jiné taky jako přehled množství práce, kterou na poli komiksu a ilustrace ženy zastávají.

Jak se u nás žije a tvoří autorkám komiksu? Je potřeba podporovat Komiksodějky a mají stejné šance uspět jako Komiksodějové?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka