Máte problémy se spánkem? Nechte se zhypnotizovat v laboratoři

21. červen 2016

Chronická nespavost, nebo naopak nadměrná spavost, poruchy dýchání ve spánku nebo náměsíčnost a noční můry. Tyto a další problémy řeší oddělení spánkové medicíny v Klecanech. Co problémy se spaním způsobuje a jak se dají spánkové poruchy léčit, vysvětlila On Air doktorka Jitka Bušková, která se specializuje na výzkum a léčbu poruch spánku.

K základním pravidlům dobrého spánku patří pravidelnost denního režimu, hodina klidu před spaním, kterou by ideálně nemělo provázet modré světlo obrazovek, a dostatek času na spánek, který by měl průměrně trvat 7–8 hodin denně. Jedna probdělá noc ještě nic neznamená, problém máte, až když vaše obtíže trvají aspoň měsíc. Pokračuje Jitka Bušková: „Pokud špatně usínáte, nebo se příliš brzy a často budíte po dobu jednoho měsíce, dá se to už označit za chronickou insomnii. Stejně obtěžující je ale i chronická spavost, kdy lidé nečekaně usínají přes den při různých aktivitách.“ Příčin může být řada, od životního stylu a stresu až po organické poruchy, při kterých spánek ruší například špatné dýchání nebo pohyby těla.

Jedním z nejúčinnějších způsobů léčby nespavosti je podle Jitky Buškové behaviorální terapie: „Nejdřív provedeme vyšetření ve spánkové laboratoři. Pokud zjistíme, že jsou příčiny psychofyzikální, ordinujeme farmakoterapii. Někdy je možné ji kombinovat s psychoterapeutickými přístupy, ze kterých se nám jako nejúčinnější ukazuje takzvaná KBT, kognitivně behaviorální terapie.“ Pacienti se během ní několik týdnů individuálně nebo ve skupinách schází s terapeutem a probírají své spánkové deníky. Pracuje se také s relaxačními technikami, hypnózou, s restrikcí spánku a pacient dostane rady, co dělat, když nemůže usnout.

Spánková laboratoř v Klecanech je unikátní tím, že spojuje neurologii, psychiatrii a psychologii. Díky tomu se na problémy spánku dívá komplexně. Protože je relativně nová, není zatím ještě zahlcená pacienty. Vedle léčby běžných obtíží spánku se věnuje i dlouhodobému výzkumu. Pokračuje Jitka Bušková: „Řešíme téma parasomnie, náměsíčnosti v dospělém věku, ale také noční můry a poruchy chování vázané na R.E.M spánek. K této fázi spánku patří svalová atonie, která nám nedovoluje se pohnout. Někteří lidé mají poruchu, kvůli které reálně vykonávají pohyby, o kterých se jim zdá. To může být často velmi nebezpečné.“

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka