Maysa Leak, Les StereoSapiens a Raphael Saadiq (live) v Grundfunku

11. listopad 2011

Americká zpěvačka Maysa Leak je nezastavitelná. Kromě spolupráce s Incognito stihla za poslední dekádu vydat sedm sólových alb, včetně toho nejaktuálnějšího.

Jmenuje se Motions In Love a dokonce i takový velikán, jako je Stevie Wonder, si našel čas a pro Maysu na její aktuální desku napsal jednu ze skladeb. My si pro změnu najdeme v neděli čas na to vás s novinkou seznámit a připomenout si tak, kdo to Maysa Leak je.

Paul Murphy
Celosvětově respektovaný britský DJ, jehož zásluhou koncem 70. let vznikla latin-jazzová klubová scéna v UK. Byli jím ovlivněny takové hvězdy jako Gilles Peterson, Norman Jay, Patrick Forge a další. Stal se rezidentním DJem v klubech jako The Wang, The Electic Ballroom nebo Bluenoote klub. Vystupoval po boku hudebních hvězd jako Tito Puente & Celia Cruz, Art Blakey & The Jazz Messengers, Jimmy McGriff a Lonnie Smith. Vyjma hraní po celém světě vedl v 80. letech i nejlepší londýnský obchod, kam si pro desky chodili největší DJs té doby, včetně mladého Gillese Petersona. V 90. letech se po krátké přestávce vrací na hudební scénu a vede label Afro Art Records. Sám se věnuje hudební produkci a jeho skladba Jazz Rooms se v létě 2004 stává hitem N°1 v hitparádě Gillese Petersona. První solová deska The Trip je zvolena vítězným albem na John Peel Award na BBC Radio 1 – World Wide Show. V současné době žije v Budapešti, kde stále produkuje hudbu ve spolupráci se studiovými hráči, kterou bude vydávat na novém labelu Vinylaze.
tipton.hu/vinylize.com

Říkají si Les StereoSapiens a jak název napovídá, pocházejí z Francie. 16. prosince jim vyjde debutová deska a tím pádem jsou ideálními kandidáty na obsazení rubriky Groove Window. Spojení hip hopu, jazzu a rocku, to jsme v Grunfunku dlouho neměli. Tak schválně, jak bude znít ve francouzském provedení.

Naše spanilá jízda po švýcarském koncertním pódiu na festivalu v Montreux opět pokračuje. A tentokrát má přímou spojitost s událostmi následujícího týdne, kdy k nám zavítá Lenny Kravitz, který si s sebou v roli předskokana nepřiváží nikoho menšího než Raphaela Saadiqa. A právě ukázky z jeho koncertního vystoupení na letošním ročníku Montreux Jazz Festivalu, kde zahrál 3.července v Miles Davis Hall, uslyšíte v neděli večer na Radiu Wave. Díky evropské vysílací unii EBU, která koncerty na festivalu zaznamenávala, si užijete koncertní ochutnávku jeho tvorby již dva dny před koncertem v Praze. Takovou možnost vám nikdo jiný nenabídne – přijmete ji?
Fotogalerii z koncertu v Montreux najdete zde.

02482018.jpeg

Tradiční migrénou bohů vás v neděli od 22 hodin na Radiu Wave provedou DJ Maceo a Viktor Mašát. Těšte se na funk, soul, groove a jazz.

autoři: Viktor Mašát , Maceo
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.