Memphis má stále nabito! S producentem Vae Cortezem o současném rapu

9. červen 2023

V aktuální Scéně s Opakem Dissu jsme si s naším hostem – pražským producentem a beatmakerem Vae Cortezem – posvítili na současný živelný rap z Memphisu. Speciál navazuje na naše předchozí exkurze do této plodné oblasti plné rapových hlav.

S našimi speciály o epicentrech rapu, která definovala (a stále definují) světovou scénu, jsme prozkoumali mnoho měst, oblastí a ulic. Málokteré místo se nám ale vrací do vysílání tak často jako nechvalně proslulý Memphis v Tennessee, jemuž jsme věnovali už dva díly a pokračujeme dál. Předtím jsme se zaměřili na jeho historii a vztah k současné rapové scéně, tentokrát jsme se s Vae Cortezem z labelu Hypno808 posunuli do současnosti a prozkoumali jeho aktuální živelnou situaci.

Memphis nabízí stále nová rapová jména, která posílá do světa rychlostí trapové hajtky. S Vae Cortezem jsme se zaměřili na mladé pušky od Yo Gottiho, rappery z labelů 1017 či Paper Route Empire, na místní producenty a ruku v ruce také na dění s nimi spojené. Vydejte se s námi na cestu, na které (do dnešního dne) znáte nejspíš jenom Duka Deuce, Young Dolpha, Big Scarra či Pooh Shiestyho!

Kteří producenti vaří nejlepší Memphis? Která z mladých pušek střílí nejlíp? A co na to NLE Choppa? Poslechněte si Scénu s Opakem Dissu a dozvíte se víc.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.