Memy s dvě dekády starým hitem All Star jsou připomínkou šťastnějších časů

27. květen 2019
Fenomem

Pokud je vám přes třicet, tak ve vás melodie All Star nejspíš vzbuzuje silné emoce. Poslouchali jste ji na konci devadesátek anebo jste ji slyšeli v Shrekovi. Pak je tady ale i možnost, že je vám mnohem méně a tahle nakažlivá píseň se k vám dostala skrze memy. All Star skupiny Smash Mouth je totiž zvláštním případem hudební trvalky, na kterou internetoví uživatelé prostě nemůžou zapomenout. 

V květnu singl All Star oslavil už dvacáté narozeniny a internet tohle výročí samozřejmě nemohl opomenout.

Kalifornská skupina Smash Mouth existovala už pět let, když v roce 1999 vydala bezstarostný singl All Star, v němž zpěvák Steve Harwell povzbuzuje všechny lúzry světa, aby „do toho dali všechno, předvedli show a nechali si zaplatit“. Inspirační hymna rámovaná zpěvákovým osobním příběhem se ještě téhož roku objevila v parodii na superhrdinské filmy Mystery Men a někteří herci si zahráli i v pestrobarevném klipu, který protáčela MTV. Smash Mouth se poprvé a naposledy v životě podívali do americké Top 10, a když píseň všechny omrzela, nejspíš by o nich nikdo už nikdy neslyšel. Jenže pak se objevila v úvodních titulcích Shreka, obrovského filmového hitu, a zadělala si tak na nesmrtelnost. Mohl ale někdo tušit, že bude na internetu rotovat ještě o bezmála dvě dekády později?

Parodie na All Star existují už od konce minulé dekády. V roce 2009 youtuber Richalvarez posbíral milionová zhlédnutí za klip Mario, You’re a Plumber, v němž postavička z japonských počítačových her zpívá do melodie známého hitu o svém tvrdém životě instalatéra. Podobných videí s All Star sbírajících virální slávu pak přišla celá řada a k nim se vzápětí přidaly video a hudební mashupy pracující s melodií písně. Nekorunovaným králem těchto divokých mixů je producent Neil Cicierega, autor alba Mouth Sounds, na kterém v roce 2014 propojoval hit Smash Mouth s jinými osmdesátkovými a devadesátkovými šlágry.

Vrchol téhle horečky přišel před pár lety, kdy se skoro nedal zapnout internet, abyste nenarazili na nějaký bizarní remix All Star. Šest milionů zhlédnutí třeba posbíral youtuber Jon Sudano zpívající All Star do podkladu Halo od Adele, jiní kutilové propojili píseň s replikami ze seriálu Seinfeld.

Internetový magazín Vulture před dvěma lety v článku vysvětlil, že All Star je typický „technický mem“, nový typ memu, při němž uživatelé internetu aplikují nejrůznější dostupné technické metody na nějaký slavný artefakt popkultury a předhání se v tom, co nejšílenějšího s ním provedou. Třeba každé slovo z textu nahradí slovem somebody nebo píseň zrychlí o patnáct procent pokaždé, když zpěvák řekne člen určitý „the“.

Záplava memů s All Star se od té doby maličko zpomalila, speciální fórum na Reditu ale pořád chrlí další a další. A dvacáté narozeniny hitu, díky kterému může kapela Smash Mouth pořád koncertovat (letos jede turné k výročí desky Astro Lounge, na níž se All Star objevilo), jsou dalším důvodem, proč vytvořit nové memy.

Proč ale zrovna All Star je tak neskutečně populární v internetové éře? Smash Mouth je kapela jednoho hitu a klip je dost praštěný na to, abychom se mu mohli ironicky smát – od pitomoučkého rap-rockového hybridu přes zvláštní nosový hlas zpěváka až po ukrutně devadesátkovou estetiku.

Nejde ale jenom o ironické pousmání. All Star je připomínkou bezstarostných časů devadesátek, éry před 11. září, před ekonomickou krizí, recesí, před populismem… Bezstarostnost těchhle časů, které jsou pro spoustu internetových uživatelů dětstvím, je v parodiích slyšet. Takhle bezelstně optimistickou hudbu už dnes prostě v žebříčcích nenajdete, a tak je potřeba se k ní přihlásit. Třeba skrz vlastní internetové remixy.    

Poslechněte si nový díl pravidelné rubriky Fenomem a dozvíte se, kde se u internetové generace vzala posedlost dvě dekády starým songem skupiny Smash Mouth. A proč tento hit nejspíš ještě dlouho nezmizí z internetu.

 

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.