Mikrofon: Procházka po slavné Müllerově vile

„Můj nejkrásnější dům! Pro mého, jak tvrdí má přítelkyně, paní Dr. Schwarzwaldová, nejinteligentnějšího stavebníka, kterého jsem kdy měl,Dr. Müllera! To je celé tajemství architektury.“ To jsou slova, která architekt Adolf Loos vepsal do pamětní knihy manželů Müllerových, když v jejich vile, kterou sám navrhoval, slavil v roce 1930 své 60.narozeniny.

Vila je dnes národní kulturní památkou a je veřejně přístupná. Na vlastní oči tady můžete obdivovat unikátní Loosovu prostorovou koncepci – tzv. raumplan.

Naše procházka s průvodkyní Markétou Ježkovou začala dole ve velkolepé vstupní hale a pokračovala po hlavním schodišti směrem nahoru přes jídelnu, dámský budoár a pánskou pracovnu až do ložnice manželů Müllerových a nahoru na terasu s překrásným výhledem. Cestou jsme se mj. doslechli, k čemu měl pan Müller v šatně malý divan a proč je dámský budoár obložen dřevem z citroníku, které se jinak k obkladům téměř nepoužívá.

Po nástupu komunismu byla Müllerova vila znárodněna a po smrti pana Františka Müllera byl jeho manželce ponechán jen malý byteček v bývalých pokojích pro služebnictvo. Vila ale měla na rozdíl od jiné slavné stavby – vily Tugendhat v Brně – poměrně štěstí, protože zde nikdy nedošlo k radikálním stavebním úpravám. V letech 1997–2000 byla vila zrestaurována a tak ji dnes návštěvníci mohou vidět ve stejné podobě, jakou měla v době života Milady a Františka Müllerových.

autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio