Zašili jsme se s mikrofonem

Martina Novotná si nedávno v Praze otevřela originální textilní dílnu. Přijít do ní může totiž i ten, kdo nikdy v životě nedržel jehlu a nit v ruce a šicí stroj viděl maximálně v televizi. Kurzy šití na stroji, které tady Martina chce spustit od ledna jsou určeny nejen těm, kdo už na stroji něco umí, ale hlavně těm, kteří neumí vůbec nic. Naučit se to prý může každý.

Ukázku toho, jak vypadají začátky šití na stroji v podání naprosté začátečnice, si můžete poslechnout v aktuálním díle pořadu. Začínáte s papírem a s jehlou bez nitě. Až potom, co se s šicím strojem aspoň trochu seznámíte, přijde na řadu látka a nit. První věc, kterou prý začátečník zvládne ušít je sukně. Naopak nejtěžší level představuje sako.

V rozhovoru s Martinou jsme se snažili zjistit i to, co jí samotnou na šití baví. Pracuje totiž jako produkční a šití dlouhou dobu brala jen jako koníček: „V dnešní době hodně lidí pracuje jenom hlavou, celý den prosedí u počítače a jejich práce má vlastně nehmotné výsledky. A některým lidem to začíná chybět, mají chuť si vytvořit něco hmatatelného, odreagovat se prací rukama. Přirovnala bych to k tomu, že spousta lidí si teď doma začala vařit místo toho, aby chodili do restaurace – i když na to třeba mají dost peněz. Lidem asi začíná chybět ten proces tvoření věcí vlastníma rukama. Proto je asi i o kurzy šití velký zájem. Tak velký, že jsem to ani nečekala.“

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.