Mission Impossible: Nonsensová dynamika

30. prosinec 2011

Každý ze čtyř dílů série Mission Impossible odrážel rukopis svého autora, díky čemuž vznikly čtyři filmy, jež se v mnohém odlišují. Přesto mají jednu věc společnou: všechny dávají vyniknout spektakulární akci, která je prezentována bez sebeironických špílců.

Aktuální čtvrté pokračování s podtitulem Ghost Protocol charakterizuje v režijním pojetí Brada Birda (Úžasňákovi, Ratatouille) především brilantní formální provedení, vytříbený rytmus, nadhled a zároveň jistá banalita a zbytečná scenáristická zaumnost.

Bird do značné míry zbavuje snímek individualistického náboje, jehož nositelem byl hrdina Ethan Hunt v podání Toma Cruise, a klade důraz na týmové pojetí akcí. Samotná realizace plánů týmu agentů je nicméně chvílemi vyloženě absurdní a slouží především jako záminka ke spuštění ohňostroje adrenalinových výjevů. Přestože mnohé z činností hrdinů nedávají v důsledku valný smysl a působí značně nekauzálně, jejich provedení je mimořádně přehledné – zejména honička v písečné bouři a finální sekvence proplétající tři linie jasně demonstruje Birdovu zkušenost s animovaným filmem. Nonsensová dynamika celého snímku má tudíž chvílemi nefalšovaný cartoonový vibe.

02520311.png

Součástí nepopiratelné zábavnosti čtvrtého dílu Mission Impossible je zároveň dobře načasovaný a funkční humor, který dá zapomenout i na zbytečně rozplizlý a sentimentální závěr. Hravost a akcent na monumentální, a přece hladkou stavbu jednotlivých scén navíc vynikne i díky výbornému obsazení – počínaje subtilním instinktivním zabijákem Jeremyho Rennera (který by měl být Cruiseovým nástupcem) a francouzskou mondénní vražedkyní v podání Léy Seydoux konče.

02520314.png

Sečteno, podtrženo, Birdův popcornový blockbuster je přes vyřčené výhrady spolu s třetím dílem J. J. Abramse (jehož síla ovšem tkvěla spíš ve vyprávění nežli v akci) jejím dosavadním zenitem. V umění přesvědčivého popírání vlastní smrtelnosti to skutečně málokdo dotáhl tak daleko jako agent Ethan Hunt.

Hodnocení: 70%

Spustit audio