Místo dlouhých večeří si vyhraďte čas na degustační snídani – nejnovější smíchovský hit

23. srpen 2019
Ve vlastní šťávě

Brunchových kaváren najdeme po Praze už dost, obvykle nás ale nenutí v nich sedět dvě hodiny. Šéfkuchař Ondřej Kynčl se rozhodl jít opačným směrem a svoji restauraci postavil na ochutnávkových snídaních, které nelze uspěchat.

Běžnou snídani si v tak velkorysém časovém rozmezí představit nedovedeme, ale podle prvních reakcí se zdá, že je o dlouhé brunche zájem i ve všední dny. Kuchaři Ondřejovi Kynčlovi chybělo místo, kde by měl pocit, že není třeba spěchat. A tak po vedení kuchyně v nedaleké Kavárně co hledá jméno otevřel vlastní podnik s názvem Bockem. I vzhledem k tomu, že degustační večeře už lidé znají odjinud, se rozhodl začít právě snídaněmi.

„Dneska je obrovský trend fastfoodů a bister, kde je spousta věcí do ruky – ale já tomuhle jídlu prostě nevěřím. Proto jsme vyškrtli i obědy.“ Právě obědy jsou totiž čas, kdy lidé očekávají extrémně rychlý servis, ideálně i za nízkou cenu. „Odmítám někoho napojit a nakrmit za 30 minut, to se nedá kvalitně,“ vysvětluje Kynčl.

I když se teoreticky dá zakoupit pouze jediný chod, podle Kynčla je obvyklým scénářem spíš degustační způsob, kdy ochutnáte například malé porce vaječných pokrmů, toastu, francouzského boudin noir, tedy příbuzného jelita, nebo krupicové kaše. Zejména vejce jsou podle Ondřeje Kynčla základním stavebním kamenem snídaní, nejen kvůli zvyku, ale i vzhledem k jejich výživovým hodnotám. Ovšem kdo má chuť na tradiční míchaná vajíčka nebo hemenex, nedočká se. I když má Ondřej klasické úpravy rád, vařit celodenně tradiční snídaně by ho nebavilo. Lidi mají ale retro a klasiku rádi a tomu odpovídá i jeden z největších hitů bistra – pokrm, který někteří z nás nesnáší či milují už od jeslí, krupicová kaše. Přitom vtip spočívá hlavně v konzistenci. „Není to žádné tajemství, jde o klasické suroviny, ale kaši našleháme jako espumu – přes šlehačkovou lahev. A také ji podáváme jako dezert, takže vás nezaplácne.“

Jak probíhá degustační snídaně? Kde Kynčl nabral inspiraci? Jaké jsou reakce zákazníků a jaká jídla podle něj znamenaly přelom v snídaňové kultuře? Co vlastně definuje snídani jako takovou? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.