Mnislav Zelený Atapana: Na vandru Latinskou Amerikou

23. březen 2014

Mnislav Zelený patří mezi největší české znalce Latinské Ameriky. Poznával ji jako studentský cestovatel s minimálním rozpočtem, jako profesionální antropolog, jako velvyslanec, jako host několika indiánských kmenů i jako novinář. Poslechněte si obsáhlý rozhovor s ním v Casablance!

Nikdy necestoval tak, že ve městě vyrazil hned za nejprofláknutější památkou, např. v Riu k soše Krista. Jak se podle něj nejlépe zorientovat v jihoamerických městech? Jakou zkušenost získal během několika let velvyslanecké zkušenosti? Dostal se mezi indiány žijící dnes na tzv. bezkontaktních územích, kam neindiánští obyvatelé nesmí vstupovat. Jaké zážitky má z nejdůležitějších mezníků v životě indiánských komunit jako je smrt anebo narození? Říká, že nikdy nezkusil jihoamerické drogy, které indiáni užívají. Proč? A jak se dívá na šamanské (esoterické) inspirace v západním prostředí?

Odpovědi si můžete poslechnout v záznamu březnové Casablanky... Vysílali jsme ji u příležitosti Atapanovy nové knihy Na cestě za snem. Vandry Latinskou Amerikou. O ní v anotaci napsal: „Po řadě publikací věnovaných amerindiánským kulturám jsem se odhodlal s náležitým odstupem čtyřiceti let nahlédnout na svou první cestu (1968–1969) napříč latinskoamerickým kontinentem. Do světa jsem odjížděl s touhou nejen poznat nové a vzdálené země, ale i dobré lidi. Mé vandry do Latinské Ameriky byly jakousi cestou za vzdáleným snem. Má první dobrodružná cesta se stala počátkem mé celoživotní cesty za pochopením Latinské Ameriky.“

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.