Moderat ve slevě a The Smiths nahraní na telefon. Startér dostal plnou dávku novinek z karantény

10. listopad 2020

Šesté kolo hitparády neobjevených s sebou přineslo skoro kompletní výměnu tracků. Po pěti týdnech jsme se rozloučili se čtyřmi stálicemi hitparády a místo nich nabrali spoustu elektroniky i jednu slušnou kytarovku.

Page Turners si možná ze Startéru už pamatujete. Jejich track Magic nás okouzlil a zároveň pořádně zmátl, protože z toho mixu se točila hlava. Novinka Ema už není ze studia, protože karanténa si vyžádala nahrávku na telefon. Paradoxně to zní líp. Ema je přehlednější, najednou se naplno zjevuje odkaz The Smiths i The Kills. Ema možná není taková hitovka na první dobrou, ale podle hlasování to zatím vypadá, že se v hitparádě udrží i příští týden. A my tipujeme Emu na song z kategorie „s každým poslechem lepší“. 

Dostali jsme taky hodně elektroniky. Tadeáš aka Tadulka prý Startér poslouchá pěkně dlouho a taky je dlouhá léta schovaný ve studiu. Za každého dlouholetého posluchače jsme samozřejmě rádi, tak jsme si na Tadulkovi samozřejmě smlsli. I’m Not Waiting Here For You začíná jako slušná tancovačka pro všechny milovníky Moderat, která se ale časem trochu zvrhne v metafyzickou záležitost. Protože na katarzi se v ní čeká jak na Godota. Jako by tahle píseň o tanečníky neměla tak docela zájem, ostatně tomu napovídá i její text: „Na tebe tady nečekám.“ Tohle je skvěle producentsky zvládnutá smyčka, teď by to ještě chtělo dodělat do songu. Ale jinak Tadulkovi vlastně dost věříme a fandíme! 

Wheel Cherry je projekt Jakuba Strouhala, který prý kdysi hrál na Flédě, a bylo to neštěstí. Píseň Bearer v sobě nese stopy posttraumatické stresové poruchy a nejlepší by bylo pustit si ji po cestě domů z klubu nad ránem. To se nám asi jen tak nepoštěstí. Škoda. Baví nás ten androgynní zpěv, nekompromisní producentská křehkost, která ke tklivému zpěvu nepustí žádný beat. Všechno je to na Jakubovi, na jemných synťácích a na tom, jestli té písni řeknete ano nebo ne. Tohle je ta radikálnost, která hudebníkům vyhrává fanoušky. Ber, nebo nech bejt. 

A nakonec je tu Alis, jednočlenný band Aleše Paulů, kterého k hudbě podle všeho přivedla letošní karanténa. Venku má úplně první EP a příznačně ho nazval Hurá. Skladba Tajem zní jako mix Kittchena a Wanastovek, začíná velmi slibně, ale pak se nějak zvláštně roztaje. Škoda, ale na první pokus to berem! Těžko si představit víc startérovskou píseň. Tak ještě tři pandemie a máme tu dalšího vítěze! 

Který track nás nejvíc potěšil? A co si píšem s Jakubovou mámou? Poslechněte si záznam ze Startéru a pošlete pořádnou nakopávačku na starter@rozhlas.cz.

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.