Moje terapie, epizoda 1: Tajemství je destruktivní

6. listopad 2019

Hlasy, které uslyšíte v první epizodě podcastové série, patří studentce Anežce a její terapeutce Natálii. Poprvé spolu mluvily loni v září, od té doby se vídají pravidelně. Anežka má za sebou v dětství prožité trauma a dospívání, kdy se na něj snažila zapomenout. Pak už to ale nešlo.

„Na začátku jsem vůbec nevěděla, co se děje. Věděla jsem jen, že se děje něco divného, něco, o čem bych neměla mluvit,“ popisuje. Na terapii přišla po letech se svojí matkou – kvůli pocitu, že  jejich vztah se čímsi pokazil. S terapeutkou se ale domluvily, že bude na sezení dál docházet jen Anežka. „Tehdy se všechno začalo dostávat ven. Se svým traumatem sice dlouho uměla fungovat, až teď se s ním ale naučila i pracovat,“ říká Natálie.

„Můj dosavadní život byl životem v tajemství. Neměla jsem pocit, že můžu být otevřená,“ dodává Anežka. Během epizody dochází k vysvětlení problému, jeho souvislostí i k reflexi terapeutických sezení, ke kterým terapeutka několikrát přizvala Anežčiny rodiče i sestru. „Problém vznikl v rodině a postihl ji celou, v rodině se proto musel řešit,“ vysvětluje.

Epizodu připravil moderátor a publicista Jonáš Zbořil.

Jak se při terapii zvědomují vzpomínky? Jak prožité trauma ovlivňuje emocionalitu člověka? A jak se dají léčit traumatem narušené vztahy? Poslechněte si celou epizodu podcastu Moje terapie.

Moje terapie je podcastová série, v níž si štafetu předává několik vypravěčských dvojic. Tvoří je šest lidí, kterým pomohla terapeutická sezení, a šest terapeutů, kteří je jimi provedli. Kdy se hlavní postavy šesti příběhů odhodlaly najít si terapeuta? Co se na sezeních odehrává a co všechno se díky nim může měnit? Různé životní příběhy, různé druhy potíží a různé terapeutické přístupy. Poslouchejte sérii Moje terapie na wave.cz/mojeterapie a přihlaste se k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

autoři: Jonáš Zbořil , Táňa Zabloudilová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.