Moje terapie, epizoda 4: Zjistit, kdo jsem

27. listopad 2019

Hlasy, které uslyšíte ve čtvrté epizodě podcastu Moje terapie, patří Maxovi a jeho terapeutce Daně, ke které začal chodit skoro před šesti lety. Ačkoliv úzkostná porucha zůstane součástí jeho života možná napořád, díky terapii se postupně naučil, že se před světem nemusí schovávat.

Čtěte také

Jedno z nejkrušnějších životních období začalo Maxovi v momentě, kdy odešel do Prahy na vysokou školu. Z tehdy těžko pochopitelných důvodů se uzavřel před světem ve sklepním bytě a celý rok chodil ven, jen když musel. Podobnou zkušenost pak prodělal, když se rozhodl odjet do světa a studovat magisterský program v Amsterdamu. Nakonec se z Holandska vrátil předčasně. Dnes ale považuje návrat za jedno z nejlepších rozhodnutí. Po něm si i díky pravidelnému docházení na terapii byl schopný v životě udělat pořádek a začít fungovat podle svých představ. Dnes se těší ze svojí rodiny, jejíž chod zajišťuje svým starým strachům navzdory.

V epizodě uslyšíte popis Maxova příběhu a postupné odhalování důvodů a souvislostí úzkostné poruchy jeho terapeutkou, podle které ji částečně zdědil a částečně se u něj vyvinula, když byl malé dítě. Autorkou epizody je Táňa Zabloudilová.

Jak může terapeut usuzovat na základě vztahu, který s klientem má? A jak se pracuje s někým, komu sebekritický vztah k sobě samému brání mluvit otevřeně? Poslechněte si celou epizodu.

Moje terapie je podcastová série, v níž si štafetu předává několik vypravěčských dvojic. Tvoří je šest lidí, kterým pomohla terapeutická sezení, a šest terapeutů, kteří je jimi provedli. Kdy se hlavní postavy šesti příběhů odhodlaly najít si terapeuta? Co se na sezeních odehrává a co všechno se díky nim může měnit? Různé životní příběhy, různé druhy potíží a různé terapeutické přístupy. Poslouchejte sérii Moje terapie na wave.cz/mojeterapie a přihlaste se k odběru podcastu na wave.cz/podcasty.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka