múm malují hlasy po nástrojové paletě

30. květen 2014

O trochu méně věhlasná hudební sestřenice islandských Sigur Rós, formace nazvaná múm, vydala po dobu své více jak desetileté kariéry několik kompilací a s letošní novinkou se počet studiových alb vyhoupl na šest.

Dnes se už sedmičlenné uskupení múm zařazuje mezi experimentátorské zjevy na poli hladkých vokálů, elektronického ambientu s netradičními severskými nástroji. Turné, které mají múm naplánované ve spojení s prezentací nové desky Sing Along to Songs You Don't Know, se střední Evropou vůbec nepočítá, ale recenzi vydané novinky si můžete přečíst níže.

00950632.jpeg

Do chladivě hudebního trojlístku z Islandu je vedle Björk a Sigur Rós zařazováno o trochu méně známější uskupení nazvané múm. Ti už od konce 90. let, respektive 4 zakládající členové, na jejichž jménech by hrozilo zauzlování jazyka, začali experimentovat se zvukem, severským folklórem a popovými rysy v elektronickém duchu. Dva muži a dvě ženy, sestry, které protkávaly severské exotismy svými ještě exotičtějšími hlasy. Postupem času se ovšem původní sestava začala rozsýpat a redukovat, ale zato přibyli mnozí další. Odešlo původní sesterské duo, hlas zajímavosti utichl, jak by hlásaly jízlivé kritiky. Ovšem Gunnar a Örvar, hudebně ovdovělí členové, nezůstali sami nadlouho. Přizvali si hosty a část z nich tu zdomácněla. Takže dnešní pop-folktroničtí múm sestávají ze sedmi hudebníků a pod vydavatelstvím Morr Music vydali letos už šestou studiovou nahrávku v celkové diskografii této formace.
PŘEČTETE SI TAKÉ: Profil skupiny múm

Už před třemi lety, kdy odešla druhá a poslední ženská zakladatelka Kristín, začali múm o sobě mluvit spíš jako o hudebním kolektivu než jako o hudební kapele. V roce 2007 vydali desku Go Go Smear the Poison Ivy, která způsobila halasné reakce nejen od skalních fanoušků. Múm se rozrostli na současný sedmičkový počet, zrovnoprávnili všechny členy, zrychlili a vyfasovali si od mnohých nálepku, že už to nejsou ti múm, co bývali.

00950621.jpeg

Letošní deska Sing Along to Songs You Don't Know se natáčela jak na domovském Islandu, tak ve Finsku a Estonsku. Severská lidovost je přestrouhána přes zvuková oka, netradiční nástroje a ještě navíc doplněna o estonský sbor, který vrhá na tuhle novinku lehký pel vykastrovanosti. Od předchozího počinu dva roky zpátky je novinka Islanďanů melancholičtější, hravější a vokálnější. Zůstávají oblíbené zvonkohry, harmoniky, strunné a drnkací nástroje. Invenční vrstvení, které je pro múm typické, je utlačené do pozadí. Melodie vlají ve větru jak jednobarevné vlečky a jen dvakrát můžete očekávat probuzení z melancholie (Prophecies & Reversed Memories, The Smell of Today Is Sweet Like Breastmilk in the Wind).

Múm jsou vlastně mistři v nevytváření melodie. Hlasy s až alibistickým impresionismem nechávají malovat po nástrojové paletě a text jim slouží jen k pojmenování skladeb. Chybí mi hlas Kristín, který by rozjiskřil tyhle až příliš poklidné hladiny, šinoucí se po sborových širokodechých minimotivech.

Jste-li milovníkem či milovnicí uhlazených vokálů, ambientních ploch bez rázných konců a začátků, tak tenhle produkt budete ohřívat v přehrávači dlouhou dobu a jen zamáčknete slzu, že turné, které po vydání desky následuje, nezahrnuje i Českou republiku.

Spustit audio