Na co se těší Radio Wave: Knihy 2013

16. duben 2013
Liberatura

Moderátoři Liberatury Karolína Demlová a Jonáš Zbořil vybrali ochutnávku českých i zahraničních knižních titulů, které letos vyjdou a kterých se už nemůžou dočkat.

Haruki Murakami – 1Q84 3. Díl (Odeon)Před pár dny čekaly davy japonců před knihkupectvími na nový román Haruki Murakamiho Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho roky putování. U nás se davy sejdou taky, ale teprve kvůli pokračování předchozí autorovy knihy, 1Q84. Podle ohlasů i podle rozpětí románu Murakamiho opus magnum pokračuje třetím dílem, ve kterém se opět setkáme s hlavními hrdiny – vychytralou nájemnou vražedkyní Aomame, mladým spisovatelem a učitelem Tengem, navíc se připomene i zapomenutá postava z dřívějška! Všechno vám o třetím dílu může už teď prozradit Wikipedie, ale z pera Murakamiho to máte už letos na podzim! Pro milovníky falešných realit, Japonska a rozlehlých románů naprostá nutnost.

Michael Chabon – Telegraph Avenue (Odeon)Chabonův nový román Telegraph Avenue vyšel anglicky v září minulého roku. Fakt, že už letos visí v edičním plánu nakladatelství Odeon svědčí dost o tom, že s tímhle spisovatelem se prostě nemůže čekat. Aby se taky čekalo, když jde o chlapíka, který vážné literatuře vrací humor a dělá to s takovou grácií, že už za to má Pulitzerovu cenu. Telegraph avenue láká na vztah parťáků, podobně jako už Neuvěřitelná dobrodružství Kavaliera a Claye. Tentokrát sledujeme Archyho a Nata, vlastníky oaklandského obchůdku s vinyly, kterému hrozí zkáza. Svůj mega-obchod si tu plánuje postavit i bývalý fotbalový zadák a čtvrtý nejbohatší afroameričan v USA, Gibbon Goode. Jestli tuhle a spoustu dalších šlamastyk přežije přátelství kluků z bílé a barevné rodiny se už brzo dočtete v románu plném sedmdesátkové popkultury: vinylů s jazzem a soulem, ale i kung-fu.

02868239.jpeg

Ian McEwan – Mlsoun (Odeon)Ian McEwan je správný a odvážný chlap. Schovával u sebe kolegu Salmana Rushdieho po tom, co na něj za jeho Satanské verše vyhlásil arabský svět fatvu. Když za podle mnohých průměrný román Amsterdam dostal Booker Prize, rok na to se omluvil knihou Pokání – a byla z toho jedna z nejlepších próz britské literatury za posledních dvacet let. Strhující příběh o tom, jak se vyrovnat s vlastní vinou a kličkování mezi fikcí a metafikcí. Prostě postmoderní lahůdka, tak dobrá, že se dá zfilmovat i s Jamesem McAvoyem a Keirou Knightley. McEwan nám prý zamotá hlavu metafikcí i ve své další knize – kde se setká milovnice literatury a tajná agentka Serena se spisovatelem Tomem (jasným McEwanovým alter-egem, alespoň podle článku Markéty Musilové http://www.literarni.cz/rubriky/recenze/proza/ian-mcewan-sweet-tooth_9632.html). Od podle mého názoru průměrné novely z roku 2007 Na Chesilské pláži jsem McEwana moc nesledoval, ale jestli se chystá opět pendlovat přes hranice reality a fikce, jsem ve střehu a těším se!

Umberto Eco – Dějiny bájných zemí a míst (Argo)Krásnou literaturu nemusíme hltat jen skrze novou fikci. K přemýšlení nad těmi nejvýznamnějšími literárními díly (mezi nimiž nechybí třeba knihy Tolkiena nebo Milion Marca Pola) nás vyzve Umberto Eco v knize Dějiny bájných zemí a míst. Ta navazuje na předchozí Dějiny krásy a Dějiny ošklivosti. Eco porovnává středověké a starověké příběhy, jejich protagonisty a prostředí s těmi nejsoučasnějšími. Knihu plánuje nakladatelství na listopad, čas sychravého počasí, horkých čajů, tlustých peřin a filozofování s Umbertem Ecem.

Jaroslav Rudiš – Národní třída (Labyrint)Jaroslava Rudiše asi netřeba představovat. Do širokého povědomí pronikl nejen díky filmové adaptaci úspěšné komiksové trilogie Alois Nebel, která vznikala ve spolupráci s výtvarníkem Jaromírem 99, ale už dávno před tím, hned prvotinou Nebe pod Berlínem. Následoval Grandhotel, Potichu, Konec punku v Helsinkách a také Cena Jiřího Ortena a čtenářská Magnesia Litera.Letos vydá nakladatelství Labyrint Národní třídu – novelu, jejímž hrdinou je Vandam vypořádávající se s rodinnými traumaty, nedávnou minulostí i městem jako takovým. Upravenou verzi textu rozepsanou do dialogů už mohli někteří vidět v divadelním ztvárnění – stejnojmennou hru ještě před vydáním knihy uvedlo divadlo Feste. Novela Národní třída se objeví na pultech knihkupectví 13. června v rámci Velkého knižního čtvrtku, který se letos poprvé uskuteční hned dvakrát – před letními prázdninami a pak ještě klasicky v říjnu.

02868238.jpeg

Adéla ElbelováPrinc a princ (Meander)Světe, div se, masivní vlnu odsouzení vyvolala napříč internetovou stokou kniha, a to dokonce ještě před svým vydáním. Strážce čistoty dětských srdíček doběla rozzuřilo, že se chystá český překlad nizozemské pohádky Princ a princ. Vyprávění je to veskrze klasické, ctící pravidla žánru: syn staré královny se má oženit, aby mohl převzít vládu nad zemí – nějak si ale nemůže vybrat žádnou z princezen. Nakonec pochopitelně vše dobře dopadne, princ se zamiluje a dočkáme se královské svatby. Jen po jeho boku nestojí žádná sličná zlatovláska, ale bratr jedné z princezen. Zazvonil zvonec…A pohádky naštěstí není konec! Navzdory nezájmu nakladatelů se autorka českého překladu a polovina známého dua Čokovoko Adéla Elbelová rozhodla, že se pokusí sehnat peníze na vydání knihy skrze crowdfundingový portál. Časový limit pro získání peněz ještě nevypršel, a přesto už je jasné, že Princ a princ bude moci vyjít – cílová částka byla překročena o desítky procent. Knihu k vydání připraví nakladatelství Meander, které má na kontě už mnoho výtvarně náročných a cenami ověnčených dětských titulů. Namísto fanatických ochránců „tradičních hodnot“ se tak ke knize a tématu budou moci vyjádřit předsudky nezatížené děti. Doufejme jen, že se najde dost osvícených rodičů…

Michal Hvorecký – Smrt na Dunaji (Kniha Zlín)Možná trochu moc přímočarý název vybralo nakladatelství Kniha Zlín pro román oblíbeného slovenského spisovatele Michla Hvoreckého, který u sousedů vyšel v roce 2010 pod titulem Dunaj v Amerike. Ano, nějaká ta mrtvola se tu samozřejmě najde, nicméně by bylo chybou číst knihu primárně jako detektivku.Ona v českém překladu zamlčená Amerika vstupuje do příběhu v podobě americké firmy, která prodává zazobaným americkým důchodcům luxusní plavby po světových řekách a předepisuje svým středoevropským zaměstnancům široké americké úsměvy. Ředitelem plavby po Dunaji je iluzí zbavený slovenský překladatel Martin, který se na lodi nečekaně potká se svou dětskou láskou Monou.Román tak můžeme číst jako milostný příběh, sarkastickou kritiku masového turismu nebo se bavit nesčetnými popkulturními narážkami i aluzemi na Magrisovo stěžejní dílo, přiznanou inspiraci této knihy. Smrt na Dunaji ale především nabízí až poetickou verzi cestopisu: sledujeme zde přerod „civilizovaného“ Dunaje protékajícího naleštěným Německem a Rakouskem v temnou a nevyzpytatelnou řeku nořící se do divočiny balkánské krajiny.

02868237.png

Ondřej HanusVýjevy (Host)Ondřej Hanus zaujal a překvapil tím, že si ve svém básnickém debutu Stíhohrad z roku 2008 se samozřejmostí pohrával s formou, která je pro mnohé už jen čítankovým heslem: tedy se sonety a gazely. Tuto virtuozitu rozehrává a doplňuje i ve své další sbírce Výjevy, kterou chystá na květen nakladatelství Host.Ačkoliv jeho básně svádí k obdivování formální dokonalosti a přesnosti, byla by velká škola zůstat jen u toho. Hanus ovládl s lehkostí nejen metrum, ale jazyk jako takový. Ve verších můžeme vystopovat krajinu Ondřejovi nejbližší, totiž jihočeskou. Tvorba Ondřeje Hanuse je na poli české poezie bez přehánění výjimečná a rozhodně byste ji neměli přehlédnout.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.