Na kole z Ománu domů. Tadeáš Šíma přejel Saúdskou Arábii a Blízký východ, zastavil ho až koronavirus

6. duben 2020

Cyklocestovatel Tadeáš Šíma je první Čech, který přejel pouštní Saúdskou Arábii na kole, a to v rámci svojí cesty z Ománu do Česka. Jak se na závěr svojí domácí karantény ohlíží za cestou, kterou nemohl dokončit?

Cyklocestovatel Tadeáš Šíma už dříve přejel Afriku na kole. Tentokrát se vydal na cestu z ománského hlavního města Muscat domů do Prachatic. Projel celou asijskou část trasy, ale jízdu nakonec nedokončil, z turecko-bulharských hranic se vrátil rovnou domů.

Ománská svatba, saúdští velbloudi

V průběhu cesty navštívil venkovskou ománskou svatbu, které se účastnil ve společnosti samých mužů a vůbec neviděl nevěstu. Překonával 14proudou dálnici ve Spojených arabských emirátech, což mu moc nevonělo. Čekaly ho nekonečné kilometry pouštěmi, během kterých si cestu dělil na třešňáky, což je jeho z domovských podmínek dovezená 20kilometrová míra, která mu psychicky pomáhá rozkouskovat si velké vzdálenosti.

Na místní lidi, které na cestě potkal, nedá Tadeáš Šíma dopustit

V saúdských pouštích, ještě donedávna turistům kvůli vízové politice nepřístupných, musel dobře hospodařit s vodou. „Arabská pohostinnost je ale fantastická,“ říká Tadeáš. „Řidiči kamionů zastavovali, aby se podívali, co jsem to za exota, a nabízeli mi vodu.“ S politikou Saúdské Arábie, ale například i současného Turecka, vyjadřuje nesouhlas, ale na místní lidi, které na cestě potkal, nedá dopustit. Stejně jako na skalní město Petra, které navštívil v Jordánsku.

Konec v karanténě

Cestu musel Tadeáš Šíma přerušit v Turecku nejprve kvůli úmrtí svého dědečka. To se ale ještě vrátil a z Ankary pokračoval. U bulharských hranic mu ale vystavila stopku pandemie koronaviru. Rozhodl se vrátit domů, aby neuvízl v některém z evropských států, které mu ještě zbývalo překonat.

Na konci března jsme experimentálně propojili „domácí studia“ a připravili navzdory karanténním zákazům vysílání pořadu Casablanca o této hodnotné a náročné cyklocestě. „Přítelkyně je ráda, že jsem doma dřív, aspoň stihnu vymalovat,“ vtipkuje o předčasném závěru cesty se svým typickým humorem Tadeáš Šíma. Ostatně během pouštních etap psal na svém facebookovém profilu, že se mu daří dobře, jen si pořád není jistý, jestli doma nezapomněl vypnout žehličku... Ale 14denní karanténa pro něj byla těžká, to přiznává.

Tadeáš Šíma na cestě

Poslechněte si cyklocestovatelovy zážitky z pouštního Rijádu, izraelsko-jordánské hranice nebo ze zimního Turecka! K dispozici je vám kompletní záznam pořadu Casablanca. Omluvte prosím sníženou kvalitu zvuku způsobenou improvizovanými podmínkami natáčení.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.