Na tlumočníka do znakového jazyka si v Česku počkáte i 14 dnů, MUNI pro ně proto otevírá nový obor

4. březen 2020

V Česku je nedostatek tlumočníků do znakového jazyka. Na tlumočnické a překladatelské služby pro sluchově postižené občany České republiky přitom mají podle zákona neslyšící občané nárok. I proto se na Masarykově univerzitě v Brně na podzim otevře nový studijní program Tlumočnictví českého znakového jazyka. „V Praze lze domluvit tlumočníka pár dní dopředu, dále od Prahy už je to horší, čekací doby jsou i 14 dní,“ říká Olga Blahovcová z obecně prospěšné společnosti Tichý svět.

„Že se všichni neslyšící domluví pouhým odezíráním ze rtů, je fáma. Je to vloha, kterou člověk buď má, nebo na ní musí tvrdě pracovat,“ zdůrazňuje Olga Blahovcová a dodává, že u situací typu svatby nebo soudního jednání je možnost tlumočníka daná zákonem. „V České republice máme Českou komoru tlumočníků znakového jazyka a pak jsou tu celorepublikové i lokální neziskové organizace, které mají registrovanou tlumočnickou službu a mohou tlumočníky zaměstnávat,“ popisuje Blahovcová a dodává, že oficiální číslo udávající počet znakových tlumočníků v podstatě neexistuje, podobně jako u neslyšících. „Poslední statistika je z roku 1998, novější čísla bohužel neznáme.“

Hana Strachoňová a Olga Blahovcová

Na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně se od září otevře nový studijní program Tlumočnictví českého znakového jazyka, jehož garantkou je Hana Strachoňová. Celý proces akreditace trvá přes dva roky a už na jeho začátku jsme oslovovali tlumočnické organizace a předběžně s nimi domlouvali možné praxe studentů. Vyučující jsme ale zatím zvládli pokrýt z řad Masarykovy univerzity a jejích spolupracovníků, říká Strachoňová, podle které byl zájem o nový obor nečekaně velký, a přijat tak nejspíš bude zhruba každý šestý zájemce o studium.

V čem se liší znakové jazyky jednotlivých řečí? V které evropské zemi je znakový jazyk zároveň úředním jazykem? A na jakých školách lze aktuálně český znakový jazyk studovat? Poslechněte si celý rozhovor s vedoucí sociálních služeb z obecně prospěšné společnosti Tichý svět Olgou Blahovcovou a garantkou nového studijního programu Tlumočnictví českého znakového jazyka Hanou Strachoňovou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.