Naší vizí je naučit celou Českou republiku se stravovat, říkají zakladatelé Institutu Moderní Výživy
„Byli jsme naštvaní, že každý měsíc přichází nová převratná dieta, která se doporučuje všem plošně, bez rozdílu. Doporučuje se veřejnosti, sportovcům i lidem, kteří usilují o zhubnutí. Vzpomeňte si na éru bezlepkových a nízkosacharidových diet či přerušovaných půstů. Proto jsme se pokusili jednotlivá témata z oblasti výživy zpracovat moderní formou. Vzali jsme všechno dostupné vědecké poznání a snažili se ho srozumitelně podat,” říká Lukáš Roubík z Institutu Moderní Výživy.
„Děláme přednášky pro běžnou veřejnost i sportovce, vystupujeme na odborných konferencích. Snažíme se populaci vzdělávat na co nejširším spektru. Jezdíme do škol, vzděláváme paní učitelky, dokonce i studenty na základních školách. Naše činnost je komplexní a široká. Máme vizi naučit celou Českou republiku se stravovat a lépe jíst,” doplňuje Miloslav Šindelář.
Institut Moderní Výživy vznikl na konci roku 2017. Od té doby se snaží vyvracet časté mýty spojené s výživou a zdravím. Mezi časté omyly podle zakladatelů patří například jarní detox spojený s pitím zeleninových či ovocných šťáv.
„Základní myšlenka detoxů, detoxikačních diet či čajů je špatně. Naše tělo nepotřebuje podpořit přirozenou detoxikaci, ta je velmi efektivní. Neustále se setkáváme se spoustou toxických látek a naše tělo si s nimi musí poradit. Detoxikační čaje a jiné produkty detoxikují pouze naši peněženku,“ vysvětluje Šindelář.
Kam se vydat pro relevantní informace spojené s výživou a zdravím? A jak poznat, že je některý způsob stravování správný právě pro vás? Poslechněte si celý rozhovor.
Více z pořadu
Mohlo by vás zajímat
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.