Nechceme být ultimátním obrazem generace Z, říká režisérka webseriálu TBH Lucia Kajánková

24. únor 2022

Je první hraný webseriál České televize o současných českých teenagerech nejen pro teenagery? Nebo spíš jen pro boomery? Projekt s názvem TBH je nyní celý ke zhlédnutí na webu ČT. „Nechtěli jsme mít současný slang teenagerů v každé třetí replice, protože slovník mladých rychle stárne,“ říká režisérka a autorka námětu Lucia Kajánková a zároveň dodává, že v rámci příprav přichystali i velký anonymní dotazník na středních školách ohledně stylu komunikace mezi mladými.

Impulzem pro vznik seriálu byla otevřená výzva České televize v roce 2019, které se Lucia Kajánková rozhodla zúčastnit. „Ještě před druhým kolem jsme pro studenty scenáristiky a dramaturgie FAMU udělali workshop ve stylu writer’s roomu pro teenage drama a kolektivní práce skvěle zafungovala. Když jsem se dozvěděla, že jsem mezi vybranými i po druhém kole, nabídla jsem jim práci na mém projektu a výsledkem je TBH.“

Čtěte také

Hlavním nosným tématem TBH je sice šikana, ale seriál zároveň na krátké ploše naťukává spoustu dalších. Autorka k tomu říká, že témata krystalizovala v průběhu práce na scénáři a nebyla předem daná. „Bisexualitu a coming out například přinesl Luky jako postava,“ vysvětluje a dodává, že prý rozhodně neměli v plánu a ani nechtějí být ultimátním obrazem generace Z.

„Například slovo flexit se během práce na seriálu stalo už úplně passé a převálcovalo ho feelovat,“ dává Kajánková konkrétní příklad, jak rychle se slang mladých v čase proměňuje a proč v TBH nechtěli pracovat s jedním univerzálním oslovením typu „kámo“.

Zároveň vysvětluje, proč nakonec v seriálu o současných českých teenagerech nezní v podstatě žádný rap. „Chtěli jsme si hrát s hudbou i ironicky. S rapem je trochu problém, že často přepálí obraz. A je těžké s ním pracovat, pokud to nejsou vyloženě střihové frekvence, a také slova v hudbě na sebe táhnou velkou pozornost.“

Jak práci na scénáři ovlivnil covidový lockdown? Proč se v něm nevyskytují téměř žádní dospělí? A jak se stalo, že vedle spousty vulgarismů v seriálu mluví jedna z postav naopak velmi korektní češtinou? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.