Nejlepší Godzilla je ta gumáková, shodnou se kritici a fanoušci japonského monstra

11. březen 2021

Na konci března bude mít online premiéru film Godzilla vs. Kong, nejnovější příspěvek do bohaté série filmů s japonským monstrem Godzillou. O něco později se na Netflixu dočkáme i animovaného seriálu přímo z Japonska. Podle trojice filmových kritiků a fanoušků ještěra s atomovým dechem jsou ale stejně nejlepší staré filmy, kde Godzillu hráli herci v gumových oblecích a obří monstra spolu pořádala wrestlingové zápasy.

„Mně se stejně nejvíc líbí především ty krásný, starý, gumákový filmy,“ hodnotí svá očekávání nové hollywoodské Godzilly ředitel kina Aero a znalec japonského filmu Jiří Flígl. Připomíná nám tak klasickou éru japonských filmů ze 60. a 70. let. „Na nových filmech je ale japonská stopa pořád dost silná, jsou tak jako bizarně nehollywoodské, ale vlastně jsou i extrémně zábavné,“ dodává filmový kritik Daniel Krátký.

Staré filmy s Godzillou ale nejsou jen „cringy“ a bizarní. Velmi dobře také odráží tehdejší společnost. „Já mám z celé série nejradši film Godzilla kontra Hedora. Je to psychedelická záležitost, která ještě navíc reaguje na problém znečištění,“ říká filmový kritik Antonín Tesař.

Z filmu Godzilla vs. smogové monstrum z roku 1971

„Filmy o Godzille ale pokrývají spoustu témat. Některé reagují na japonský ekonomický boom, další satirizují televizi a najdeme tu i film o generaci dětí, které vyrůstaly bez rodičů,“ doplňuje Jiří.

Kromě Hollywoodu ale nové filmy o Godzille dnes vznikají i v Japonsku. „Nová japonská Godzilla je film pro hyperfanoušky a milovníky military. Je tam neustále přítomná vojenská technika, která je popisovaná titulky v obraze,“ popisuje svůj zážitek ze sledování hraného japonského filmu Jiří. „Na anime trilogii, která se objevila na Netflixu, se mi strašně blbě kouká a hrozně hezky se mi o ní přemýšlí,“ hodnotí animovanou verzi Dan.

Víc o očekávaném souboji Godzilly s King Kongem, o výchově mláďat přerostlých monster a o tom, zda Godzilla přežije globální apokalypsu, si poslechněte v rozhodvoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.