Televizní Hlídka se nepovedla, ale Terry Pratchett je i tak mistr humanistické fantastiky

16. únor 2021

Nové televizní seriály Hlídka a Dobrá znamení vychází z románů klasika humoristické fantasy Terryho Pratchetta. Ani jeden se příliš nepovedl. Terry Pratchett a jeho slavná série Úžasná Zeměplocha jsou ale inspirativní dodnes. V příbězích ze světa stojícího na krunýři obří kosmické želvy se můžete dočíst třeba o transgenderu u trpaslíků nebo o vyrovnávání se se smrtí milované osoby.

„Všechno, co jsem se naučil o lidskosti, mám od Terryho Pratchetta,“ říká literární publicista Boris Hokr. „Najdeme u něj spoustu témat včetně transgenderu, ale nikdy to z jeho knih netrčí jako bolavý palec, ale hrozně přirozeně to zapadá do příběhu,“ dodává spisovatelka fantasy Michaela Merglová. Oba mluví o svém vztahu k Terrymu Pratchettovi, ale také o jeho nových televizních adaptacích.

Ze seriálu Dobrá znamení

„Spousta věcí, které v seriálu Hlídka upravili, by teoreticky mohla fungovat. Teoreticky. Třeba udělali modernější verzi hlavního města Zeměplochy Ankh-Morporku. Není to středověký Londýn, ale město, kde jsou betonové stavby a vypadá to jako socialistické bloky baráků,“ říká Michaela. „Seriál Dobrá znamení se povedl rozhodně víc než Hlídka, ale souhlasím, že se nepovedl tak, jak bysme asi chtěli,“ dodává Boris na adresu nových adaptací.

„Pratchettovy knihy mají kolísavou kvalitu hlavně postupem času, jak se ho bohužel začal zmocňovat Alzheimer,“ hodnotí Michaela výkyvy ve víc než čtyřiceti knihách Pratchettovy série Zeměplocha. „Jeho poslední kniha Pastýřská koruna je sice asi nejslabší, ale pořád obsahuje hrozně silná místa týkající se pohřbu jedné z důležitých postav celé série,“ myslí si Boris.

Co si máte přečíst, pokud je vám deset a chcete se dozvědět něco o smrti? Proč by se měla J. K. Rowlingová zahrabat? A měl vůbec Terry Pratchett rád fantasy? To se dozvíte, když si pustíte celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.