Nejlepší práce ve městě? Cyklokurýr v družstvu – jako protiváha gig economy

8. červen 2021

Zatímco velká část služeb se během pandemického roku propadla, rozvážkovým službám naopak raketově vzrostl počet zakázek i lidí, kteří se do rozvážení pustili. Dravý růst platforem, které rozvoz jídel z restaurací zprostředkovávají, jde ale ruku v ruce s krácením výdajů. A nejvíc se dá ušetřit na lidech.

Když dáte do Googlu dvě slova „courier“ a „protest“, vyskočí na vás desítky článků ze všech koutů světa, které popisují boj kurýrek a kurýrů za lepší podmínky. „Jsme živnostníci, poskytujeme firmě naše služby a ve smlouvě stojí, že oni můžou kdykoli jednostranně změnit platební podmínky. Momentálně nám říkají, že služby, které jsme poskytovali celý rok, najednou ztratily hodnotu 20–30 %,“ říká jeden z mála účastníků setkání kurýrů nejmenované platformy na rozvoz jídla. Jeho účelem bylo spojit se proti snížení bonusů za rozvoz hned po vyčerpávajícím pandemickém roce.

Kurýři jsou placeni základní sazbou za doručovatelské služby a přilepšit si můžou podle vzdálenosti, kam jídlo doručují. Ohodnocení za rozvoz jídla je různé, přesto se dají vystopovat podobné kroky vedení napříč platformami, které dělá z dlouhodobé perspektivy rozvážení velmi nejistotou „soukromou činnost“ bez zaměstnaneckých výhod, ale i bez výhod svobodného podnikání.

kurýr - cyklokurýr

Pro tento typ služeb s nárazovou pracovní dobou se používá označení gig economy. „Pojem gig se dá do češtiny přeložit jako zakázka nebo kšeftík. Úspěšnost platforem ovlivňuje více faktorů, ale když jste schopni minimalizovat náklady na zaměstnance a naopak maximalizovat reklamu, tak to jde snáz,“ vysvětluje v příspěvku taktiku platforem právnička a odborářka Šárka Homfray.

Jak vypadá práce kurýrů, kteří rozváží jídlo pro některou z digitálních platforem? Proč vznikají družstva kurýrů? Jak funguje komunitní aplikace, která umožňuje objednávku jídla a rozvoz? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.