Nejlepší tuzemské nahrávky roku 2022 podle Radia Wave

28. prosinec 2022

Těsně před koncem roku 2022 pro vás na Radiu Wave máme ještě jeden hudební žebříček. Napříč naší redakcí jsme se pídili po těch nejlepších tuzemských nahrávkách roku. Tipy od tří redaktorek a jednoho moderátora hudebního pořadu zahrnují hypnotické kolekce písní s terapeutickými účinky, zhudebněné odhodlání experimentovat i tematizování ekologické havárie.

Tokyo Drift – Scorpio Season

Label: self-released

Datum vydání: 4. prosince

„Česká elektronická producentka a zpěvačka Pavla Bastlová alias Tokyo Drift se letos stala laureátkou kategorie Bastl Electronic Track hudebních cen Vinyla, čímž vstoupila do širšího povědomí. Na úvod letošního prosince vydala emočně nabité album s názvem Scorpio Season, které vás hned při prvním poslechu stáhne do hlubin nostalgie a jen tak nepustí. Krátká celková stopáž vás nutí desku přehrávat pořád dokola a objevovat při každém poslechu další roviny a vrstvy. Kombinace nedbalé artikulace a plynulých přechodů mezi angličtinou a češtinou nepůsobí v jejím podání ploše, ale spíše tajemně. Otevřenými významy textů navíc posluchači nechává prostor pro ztotožnění, hypnoticky uklidňujícími vokály je zas dostává do stavu surreálna. Celý poslech je takové 14 minutové lucidní snění, které si ale rozhodně potřebujete a chcete odžít. Otevře Vám totiž zahojené rány a definitivně je ozdraví,“ říká redaktorka Sarah Abulkasim.

Tomáš Niesner – Bečvou

Label: Warm Winters Ltd.
Datum vydání: 1. dubna

„K čemu nahrávací studio, když se stačí s otevřenou myslí projít kolem řeky? Právě to udělal Tomáš Niesner (který jinak vystupuje po boku spřízněného kytaristy Jakuba Šimanského) a své vandrování kolem řeky Bečvy zachytil na křehké nahrávce, která následuje dynamiku vodního toku. Tematizuje ale i ekologickou havárii a myšlenky, které se při tom všem člověku honí hlavou,“ říká moderátor hudebního pořadu Modeláři Viktor Palák.

Kalle – Under The Black Moss

Label: Day After
Datum vydání: 30. listopadu

„Under The Black Moss od táborské hudební dvojice Kalle sice vyšla až na sklonku roku, přesně 30. listopadu, ale jen za těch pár dní venku zvládla, minimálně se mnou, velmi zarezonovat. Jde o třetí řadovou dlouhohrající desku Veroniky a Davida Zemanových, která vyšla po dlouhých pěti letech čekání. Nahrávka svým zvukem od těch předchozích nikam nevybočuje, zůstává věrná své zvukové paletě, ale je úplně stejně výjimečně intenzivní a emocionální. Pokud někdo na domácí scéně umí napsat a nahrát album, které vám způsobí husí kůži od začátku až do konce, jsou to právě táborští Kalle,“ říká moderátorka a redaktorka Martina Foldynová.

Orient – Redwood

Label: Kabinet Records
Datum vydání: 2. září

„Mysteriózní Orient patří už od svého vzniku mezi jedny z nejzajímavějších kapel domácí alternativy. Ve své hudbě vytváří tajemné světy plné stinných zákoutí, ve kterých se dá dobře schovat před úmornou každodenností. Na druhé desce Redwood tomu není jinak, jen místo synťáků přibylo kytar, místy se objevuje dokonce trubka. Ačkoliv tu kapela udělala krůček k větší přímočarosti (viz třeba první singl Burberry Pie), v její hudbě pořád hraje prim poctivá prokomponovanost. Narozdíl od jiných hudebníků a hudebnic, Orient své muzikantské master skills samoúčelně nepředvádí, ale dovedou je opravdu účelně používat. S albem můžete strávit mnoho času, a přesto při poslechu narazíte na nová a nová místa, která vám zacvičí s emocemi. Třeba instrumentální pasáž v závěrečné Heaven Left Behind, ta postihuje snad všechen smutek světa. Při poslechu si možná vzpomenete na atmosférické velikášství hudebníků jako jsou These New Puritans nebo Caleb Landry Jones. Zatímco většina hudebníků pod vlivem rapu míří k čím dál větší doslovnosti, Orient úplně obrací a podle vlastních slov se vydávají ve své hudbě spíš na průzkum vlastní spirituality. Je dobré mít takový protiproud. Orient ho dělají skvěle, svět by to měl vědět!“ říká redaktorka publicistiky Aneta Martínková.

58G – City Park

Label: Warner
Datum vydání: 13. října

„Jihlavské trio 58G vstoupilo na hudební scénu v roce 2020 se svým průlomovým mixtapem 58 tape vol. 1. TK27, Doktor a Humla tak v Čechách odstartovali novou vlnu subžánrů, jako jsou drill nebo grime. Letos v říjnu představili po dvou mixtapech své první album s názvem City Park, které se okamžitě vyšvihlo na vrchol albového žebříčku. Skupina 58G zůstává na své nejnovější desce věrná drillu. Do pomalejších beatů oslavují pouliční kulturu a graffiti, vzpomínají na zesnulé nebo pokorně rapují o tom, že mají „prachy v kapse“. Svými předešlými mixtapy si pod nohama vytvořili pevnou půdu – v hlase i zvuku je slyšet jistota a odhodlání experimentovat. To dokazuje TK27 třeba v tracku Drillin, kde zkouší úplně novou polohu a flow. Spojujícím prvkem napříč skladbami i jednotlivými počiny zůstává Jihlava, která každého z členů významně formovala a dala skupinu dohromady. Trojice to městu náležitě oplácí a pomalu mu buduje pověst Mekky českého drillu,“ říká redaktorka Sarah Abulkasim.

badfocus – meditating while raving

Label: Supraphon
Datum vydání: 11. listopadu

„Domácího producenta a multiinstrumentalistu Prokopa Korba můžete znát například z kapely teepee, když ale hraje sólo, elektroniku, říká si badfocus. Deska meditating while raving nabízí přesně to, co je řečeno v jejím názvu. Je to meditace i rave zároveň. Na albu střídá ambientní plochy, gradační linky a budování atmosféry s tvrdší elektronikou, náznakem techna i špetkou breakbeatu. Deska jako celek je ale velmi konzistentní a krásně funguje dohromady,“ říká moderátorka a redaktorka Martina Foldynová.

Tamara – Anderson

Label: self-released
Datum vydání: 11. srpna

„Když v roce 2020 kapela Tamara vstoupila na scénu se singly Kiddos a Arizona, udělala pořádně rušno. Ne snad, že by přišla s bůhvíčím novým nebo radikálním, melancholických kytarovek má česká alternativa požehnaně. Pětičlenné skupině o čtyřech holkách a jednom klukovi se ale povedlo vnést do obehraného žánru takovou něžnost a lehkost, že člověk u poslechu na všechny svoje nároky zapomněl. Naopak se nechal pohltit městskou romantikou i sladkobolnou tíhou pomíjivosti všeho hezkého. A ani trochu se u toho nestyděl. S debutem, který vyšel letos na podzim Tamara stvrdila svou pozici. Pozici kapely, co dovedla žánr, kterému u nás vévodila třeba Dukla nebo čerstvě navrátivší Cold Cold Nights, osvěžit a navíc obohatit o holčičí zkušenost, která v něm chyběla. Jedna z nejmilejších desek roku,“ říká redaktorka publicistiky Aneta Martínková.

Blue Uandi

„Chtělo by se říct, že dvojici Blue Uandi bylo v uplynulém roce těžké přehlédnout – na druhou stranu je dlužno uznat, že navzdory mimořádné sérii singlů zůstávají pořád tak trochu v ústraní, výrazné výtvarné stránce navzdory. Ovšem pokud budou pokračovat skladbami se silou a proměnlivostí těch letošních, je více než jasné, že se to změní,“ říká moderátor hudebního pořadu Modeláři Viktor Palák.

Poslech které tuzemské nahrávky je jako čtrnáctiminutové lucidní snění? A která dokáže způsobit hůsí kůži? Poslechněte si výběr top domácích nahrávek roku 2022 podle Radia Wave.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.