„Někteří si myslí, že soudci mají v ruce kladívko, i proto učíme smysl práva,“ říká lektorka Street Law

7. červen 2018

„Cílem je, aby studenti získali praktickou představu o právu. Není to přednáška, sami si osahají právo a získají pocit, že se jich dotýká,“ říká jedna z lektorek Street Law a zároveň doktorandka na Právnické fakultě Univerzity Karlovy – Hana Draslarová. Projekt chce srozumitelně a zábavně vysvětlit právo středoškolákům, i všem ostatním, kteří o něm nemají povědomí – seniorům, vězňům nebo Romům.

„Řada našich lektorů vidí ve výuce práva smysl, a tak v ní pokračují, i když povinnosti volitelného předmětu splnili,“ prozrazuje dále Hana. Studenti Právnické fakulty Univerzity Karlovy se mohou lektory stát, když si zapíšou nepovinný předmět, který je na vyučování připraví. Neučí pak jen na středních školách, semináře tým Street Law připravil i pro seniory, dětský romský pěvecký sbore Čhavorenge, nově spolupracuje s pankráckou věznicí.

„Středoškoláky nejčastěji zajímá trestní právo, ale všichni doufáme, že s trestním právem často do kontaktu nepřijdou. Řešíme spíše každodenní situace,“ pokračuje Hana. Má na mysli třeba soudní korespondenci a řešení situace, kdy obálku od soudu adresát neotevře.

„Studenti se pravidelně těší na simulovaný soud, protože čekají, že dostanou do ruky kladívko. Musíme jim vysvětlit, že to není jako v seriálu Soudkyně Barbara,“ usmívá se doktorandka Hana. Program Street Law vznikl v 80. letech na Georgetown University ve Washingtonu. Škola měla pocit, že by její studenti a zároveň privilegovaní členové společnosti, tj. budoucí právníci, mohli něco společnosti vrátit zpět. Navíc se tak učí právo předávat neprávníkům.

Jak přesně se Street Law snaží výuku práva oživovat? Kde najdete atrapu soudní síně a zná u nás ještě někdo Matlocka a Ally McBealovou? Poslechněte si audiozáznam.

 

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.