Nepřeslechnutelně zářivá čerň

29. září 2009

Dva roky poté, co se hvězdy undergroundového hip hopu Antipop Consortium dali po pětileté odmlce znovu dohromady, konečně probleskla ze tmy jejich novinka Fluorescent Black. Od časů jejich klíčového alba Arrhythmia (2002), vydaného přiléhavě na labelu Warp, se ovšem indie-rapový kontext poněkud proměnil.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Jejich někdejší glitchové experimenty a futuristická produkce, jíž dominovaly skrumáže nepravidelných beatů, už dnes nepředstavují bůhvíjakou progresi. Pánové Beans, High Priest, M. Sayyid a Earl Blaize nicméně na svém comebackovém albu nezní archaicky: vizionářství "blip-hopového" konsorcia jen dostalo trochu jiný, přímočařejší rozměr.

01004210.jpeg

Najdeme tu všechny jejich trademarky: anorganický programming, frenetický flow i texty, jejichž promyšlenost se pohybuje až na hranici intelektuálního kalkulu ("We're problematic for the formulaic"). Verbální genocida všech čtyř raperů se jako vždy orientuje spíš na zdůrazňování kompozičních metod a technických dovedností, než na sociální problémy či gangsterské ghetto fantazie.

Hiphopoví experimentátoři, obklopení masivem samplerů, syntezátorů, efektů a kytar, i tady nabízejí smršť sonických a stylových mutací. Příkladem budiž třeba laserová romance Born Electric se soulovým úvodem a v mixu hluboko ukrytým art-rockovým sólováním, nebo zpěvná robotická oslava kovového těla The Solution. Výstřední, nevázaný charakter jejich hudby ovšem chvílemi způsobuje, že deska působí roztříštěně a její bizarnost osciluje od výtečných momentů až k nekontrolované absurditě. Bez jakékoli jízlivosti lze říct, že vrcholný okamžik, v obnovené historii newyorské úderky, vzešel z jejich spolupráce s laptopovým kouzelníkem Kieranem Hebdenem, známým pod pseudonymem Four Tet: jeho zvonivý remix skladby Volcano překonává nejen originál, ale i většinu materiálu na nové desce.

01004206.jpeg

Mínusem alba Fluorescent Black zůstává fakt, že nevybízí k poslechu od začátku do konce. Což ale neznamená, že by na něm Antipop Consortium znovu několikrát nepřesvědčilo o svém zabijáckém instinktu na nekompromisní hip hopové hity. Nikoli náhodou dostala jedna z nejvýraznějších skladeb - acidová palba Dragunov - své jméno podle legendární sniperské pušky sovětské výroby.

Spustit audio