Nevtipné. Neškodné. Zbytečné

15. únor 2005

Skutečně jen málo věcí je na Teamu America vtipných. Je to bída s nouzí. (Upozornění: recenze od autora, pro kterého South Park NENÍ kult, ačkoliv se u něj taky zasměje!)

Vtip Teamu America Matta Stonea a Treye Parkera se zakládá na následujících věcech. Velikášská americká zahraniční politika je sebestředná, nekulturní a plná násilí. Herci a jiné "osobnosti" zneužívají popularity a jsou v médiích odborníky na všechno. Americké velkofilmy jsou tupě stereotypní. Jednoho dne si dva řekli, že to všechno ukážou v nadsazené loutkové podobě a bude sranda. Je, ale jenom málo.

00262048.jpeg

Příjemně nactiutrhačský tón je docela určitě to, co by tvůrce nejvíc bavilo. South Park podali ve formálně primitivním obalu, animovali klepající se bradu a minimální pozadí. Byl to pokus o subverzi na malém městě v zapadákově a v "milém" žánru animovaného filmu. Pokus o humor tak nevtipný, až je to (někdy) vtipné. V Teamu America máme naopak hrdiny dospělé, "ultraschopné", svět je velký (celý) a nepřátelé maniakálně schopní zničit úplně vše.

To vše si žádal parodovaný vzor Bruckheimových filmů. Ale "podvratný" moment se autorům povede jen v několika málo scénách (zvracení, soulož). V nich si zase jednou uvědomíme funkčnost onoho drahého loutkového vtipu; jinak je všechen potenciál nápadu vyčerpán už v úvodní sekvenci destrukce Paříže. A dokonce už v této scéně si např. uvědomíme naprostou absenci detailu, který by se v některých zamotávacích (loutkových) scénách souboje určitě ujal.

00262049.jpeg

Jinými slovy: vtip (ve významu humor i nápaditost) se brzo vytratí a vládne nudná stereotypnost. Celá káhirská epizoda filmu je brutální nuda, opakování z Paříže. Rozhodně mi nevadí, že některé scény vypadají, jak když si kluci hráli s autíčky a igráčky nebo transformery a natočili si to (s trochu dražším pozadím a samozřejmě s horou trpělivosti). Všichni chápeme, jaká myšlenka je za tím, že filmoví muslimové mluví omezenou slovní zásobou (Mohamed, džihád a další asi tři slova), ale vzhledem k tomu, že teroristé musí přece jenom párkrát promluvit a tvůrci dialogy nerozvinou ani v žádnou další parodii, tak je to pěkně otravné. Přesná lokalizace místa děje podle vzdálenosti od USA je výborný vtip. Ale jednou, ne vícekrát.

Nezvládnutý risk spočívá také v tom, že Parker a Stone kritizují notoricky známé věci, jejichž kritika už je také notoricky známá. Nudíme už se při stereotypním zobrazení vyšinutého celosvětového nadzloducha stejně jako při jeho parodii? I Hollywood už dostatečně vydělal na kritice a parodii sebe samého a neublížil si. Team America je taky zcela neškodný. S drsně primitivizujícím přístupem teenagerského humoru se do hloubky jít nedalo. Šok, jaký měl film způsobit USA, se v Evropě nemůže podařit a zaujetí filmem těžko může být jiné než krátkodobé a mdlé. Film nepřináší zhola nic nového a skoro nic hravého; veškerý jeho politický názor je negativně vymezen a opakovaný vtip není vtipem. Pěkně zbytečný film.

00262050.jpeg

Team America: Světovej policajt (Team America: World Police, USA, 2004, 98 min.) Scénář: Trey Parker, Matt Stone, Pam Brody; režie: Trey Parker; hrají: loutky Aleca Baldwina, Kim Čong-ila, Matta Damona, členů Teamu America a dalších.

Česká premiéra: 3. února 2005

00262052.jpeg
autor: Pavel Sladký
Spustit audio