Nezáměrně angažované vulvy Marie Lukáčové. Výstava Galerie Artwall oslavuje ženský orgán

31. květen 2021

Chce být spící květinou, moudrou chobotnicí, oponou, za kterou se skrývají laskavé útroby, okřídlenou bytostí, která si bude svobodně poletovat prostorem. Pět čtyřmetrových kreseb ženských orgánů ve fantazijních stylizacích vyvěsila Marie Lukáčová ve venkovní Galerii Artwall na pražském nábřeží Kpt. Jaroše a množství reakcí na sebe nenechalo dlouho čekat. Proč je tahle část ženského těla pořád tabuizovaná a jak to souvisí s postavením žen ve společnosti?

„Zjistila jsem, že mi pomáhá kreslit vulvy. Chtěla jsem ukázat vulvy a vaginy hezky, že mají své sny a něco chtějí, ale ve společnosti na to není místo,“ začíná naše povídání Marie Lukáčová, která se původně kresbou různých monstrózních vulv uklidňovala při klaustrofobních momentech lockdownu.

Marie Lukáčová

 „Já jsem to nebrala jako angažované umění, ale ono se to z toho stalo,“ říká Marie, která má za sebou minulost ve feministické skupině Čtvrtá vlna. V roce 2017 otevřely téma sexismu na uměleckých vysokých školách, které je s kauzou Dominika Feriho znovu aktuální. „Vlna změn zasáhla umělecké školy, které se k tomu nějak postavily, mají nějaké ombudsmany, ombudsmanky a fakt se to tam řeší, ale na případu Právnické fakulty v Praze je vidět, že se to téma musí rozšířit i na ostatní vysoké školy,“ myslí si Marie Lukáčová.

„Já debatu o vulvách vnímám pořád jako tabu. Už ten tvar, který vidíme v mediálním prostoru, souvisí s pornem. Všechno, co vypadá jinak, vytváří traumata. Je to taková menstruace na druhou,“ vysvětluje výtvarnice, proč má smysl se otevřeně o ženském rozmnožovacím orgánu bavit.

Z výstavy Vagina Fantasy Marie Lukáčové

Je třeba destigmatizovat samotná slova vulva a vagina, která se díky podobným uměleckým intervencím stávají normálnější. Informovanost o ženské vagině je stále nedostatečná.

Hypersexualizovaný veřejný prostor a hlavně prostředí internetu deformují přístup žen k vlastnímu tělu, podle Marie Lukáčové je třeba uznat vagině právo na vlastní sebeurčení například skrze moc umělecké imaginace. Podobně se o to pokusila ruská umělkyně Yulia Tsvetkova, které hrozí za údajné šíření pornografie až šest let vězení.

Proč slovo vagina ve veřejném prostoru vyvolává kontroverze? Jak výstava Vagina Fantasy souvisí s postavením žen ve společnosti? Dá se skloubit mateřství s uměleckou kariérou? Poslechněte si celý rozhovor s Marií Lukáčovou.

Z výstavy Vagina Fantasy Marie Lukáčové
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka