Nikdo nemůže spoutat Madonnu. Královna šoku, která pochopila, že pop je zboží, slaví 40 let kariéry

27. červenec 2023

Královna šoku, ikonická performerka a nejprodávanější zpěvačka všech dob Madonna se vůbec poprvé v rámci své chystané Celebration Tour ohlíží zpět a oslavuje 40 let od vydání eponymního albového debutu i startu sólové kariéry. Jak moc zábavné je fandit popové ikoně s jednou z nejpestřejších diskografií vůbec, která měnila image i zvuk jako na běžícím páse? Kterou její éru mají fanoušci pravděpodobně nejradši a proč? A byly všechny její skandály jen kalkul?

„Madonna ze všech umělců své generace nejlíp chápe a nejlíp chápala povahu toho, že pop je zboží,“ říká hudební publicista z týdeníku Respekt Pavel Turek. Polovina moderátorského dua popkulturního podcastu Radia Wave Kompot Hanka Trojánková Biriczová to shrnuje na Madonninu schopnost držet prst na tepu doby. „Nikdo nemůže spoutat Madonnu. Ona opravdu v té popkultuře dokázala držet krok s tím, co se dělo zajímavého v nižších patrech hudby, v těch klubech,“ vysvětluje.

Ve svých čtyřiašedesáti letech stále nejeví známky toho, že by její kariéra měla zastavovat a závažná bakteriální infekce, s kterou se teď při přípravách letošní Celebration Tour musí potýkat, její plány maximálně pozdrží. „Pro mě zosobňovala nějaký únik do světa, kde být někým jiným je v pohodě a v pořádku. V tom pro mě zůstává hrozně důležitá,“ říká jeden z jejích největších fanoušků Marcel Faltys, který se už těší, až letos Madonnu uvidí popáté naživo.

V aktuální epizodě podcastu Vlna ohledáváme také vztah mezi Madonnou a ballroomovou kulturou s pomocí voguového tanečníka Michala Ninjy Černého. Madonnina kariéra totiž nikdy nebyla jen o hudbě. Co předcházelo vydání debutového alba z roku 1983 a jak pro jeho vznik posloužily kulisy newyorských tanečních klubů?

Je písnička Vogue hymnou LGBTQ+ komunity? Jak pestrá je Madonnina diskografie? A umí vůbec zpívat? Poslechněte si celý díl podcastu Vlna.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.