O pořadu Po sametu

Od listopadu 1989 uplyne už 30 let. Radio Wave připravilo k výročí takzvané sametové revoluce dokumentárně-reportážní sérii Po sametu. Chceme přiblížit polistopadové události posluchačům, kteří je nezažili nebo je vnímali dětskýma očima. Vybrali jsme deset zásadních milníků, které ovlivnily naši současnost, a osobnosti, jejichž rozhodnutí měnila podobu české společnosti.

Prostřednictvím dobových záznamů vám chceme přiblížit, jak lidé tu dobu prožívali. Vrátíme se na místa, kde události probíhaly, s lidmi, kteří byli součástí polistopadového dění. Jak nastavily demokratický systém v Česku první svobodné volby? Jakou roli sehrála v uspořádání společnosti kupónová privatizace? Co změnil policejní zásah na Czechteku, televizní krize nebo protiromské pochody? A co pro českou společnost znamenala smrt Václava Havla? Od prvních svobodných voleb až k rozloučení s prvním polistopadovým prezidentem se vydá od pondělí 16. září 2019 série Po sametu. Nabídne rozhovory s pamětníky, historiky, politiky i mladými osobnostmi, které utvářely dobu, ve které žijeme.

Sérii Po sametu natočili a budou jí provázet redaktor Radia Wave Vítek Svoboda a moderátorka Českého rozhlasu Lucie Vopálenská. Spolupracovali na ní Zuzana Rejchová a Markéta Vozková (dramaturgie), Jaroslav Pokorný (zvuková režie) a tým Radia Wave.

Po sametu uslyšíte každý týden ve vysílání Radia Wave nebo na webové stránce wave.cz/posametu. K odběru podcastu Po sametu se můžete přihlásit na wave.cz/podcasty.

Pořad připravují

Další pořady

  • Postíže

    Zuzana Kašparová a Jakub Strouhal v uvolněných rozhovorech zpovídají zdravotně postižené vrstevníky v podcastové sérii Postíže.

  • Hergot!

    Neortodoxní pohled na duchovní záležitosti.

  • Neklid

    Neklid je podcastový seriál o vztahu, který zašel příliš daleko. O podivných zvucích, které nejdou dostat z hlavy. A o noci, co všechno změní. 

  • Audioknihy Radia Wave

    Audioknihy Radia Wave jsou série četeb současných knih z domova i ze světa v podání českých herců a hereček.