O pořadu Hrana

Hrana je dokumentární podcastová série Lukáše Houdka o mužské body imagi. Zprostředkuje příběhy lidí, kteří kvůli touze po vysněné postavě vedou souboj s vlastním tělem a dostávají se do fyzicky i psychicky hraničních situací. Vykresluje, jak snaha o změnu nebo udržení určitého vzhledu ovlivňuje mužský život a vztahy, případně jak je provázaná s kariérou. 

Spolu s odborníky se zamýšlí nad tím, co formuje dnešní představy o ideálním těle. A proč jsou obsesivní cvičení, sledování váhy a poruchy příjmu potravy u mužů tabuizovaná témata.

V pěti dílech série Hrana se o své příběhy podělí mimo jiné moderátor Čestmír Strakatý, model Šimon Kotyk, herec Daniel Krejčík, hudebník Jordan Haj, kuchař Pavel Berky nebo tanečník Matt Pardus. Setkáme se s mužem se zdánlivě dokonalým instagramovým tělem a životem. Nebo s fitness profesionálem, který při výšce 175 centimetrů usiluje o sto kilo váhy. Lékař z oblasti estetické medicíny přiblíží často utajované zákroky žádané mezi mužskými klienty. Odborníci na psychologii a popkulturu vykreslí širší souvislosti a hloubku různých problémů a poruch spojených s tlakem na fyzický vzhled.

Podcastovou sérii Hrana poslouchej od 2. listopadu na wave.cz/hrana, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

O autorovi:

Lukáš Houdek je dokumentarista a umělec. Vystudoval romistiku na FF UK v Praze, je koordinátorem vládní kampaně HateFree Culture. Ve své umělecké tvorbě se zabývá především tématy identity, násilí a nenávisti nebo bezpráví. Je autorem několika rozhlasových dokumentů. Za dílo Bílá nosí smrt o stigmatizaci albínů v Ghaně pro Český rozhlas získal Novinářskou cenu za rok 2019.

Kredity:

Autor: Lukáš Houdek
Dramaturgyně Radia Wave: Veronika Ruppert
Dramaturg tvůrčí skupiny Dokument: Daniel Kupšovský
Zvukový mistr: Ladislav Reich
Zvuková spolupráce: Radek Veselý
Hudba: Václav Rouček
Vizuál: Adam Křena

Další pořady

  • Neklid

    Neklid je podcastový seriál o vztahu, který zašel příliš daleko. O podivných zvucích, které nejdou dostat z hlavy. A o noci, co všechno změní. 

  • Normy

    Normy je název cyklu autorských podcastových dokumentárních sérií Radia Wave. Zpracovávají mnohdy provokativní a pro řadu lidí neobvyklá témata v životě mladých lidí.

  • Hergot!

    Neortodoxní pohled na duchovní záležitosti.

  • Rozchod

    Rozchod je šestidílný podcastový seriál o vztahu Denisy a Honzy a jejich pátrání, proč jim to nevyšlo a kde udělali chybu. V hlavních rolích Denisa Barešová a Jan Nedbal.