„Padesát kliků a sklapovaček každé ráno, než se to zlomí.“ Zpěvák Jordan Haj o nekonečném cvičení a dietách

23. listopad 2021

„Když vyšel film Fight Club, řekl jsem si, že až budu jednou dospělý, udělám si taky takovou vyrýsovanou postavu. Ten pekáč buchet,“ vzpomíná zpěvák Jordan Haj. Přiznává, že se svou postavou zápasí od puberty. U žádné diety nebo cvičení ale nevydrží a začíná stále dokola. Vzhled je pro něj důležitý i kvůli hudební kariéře. „Vím, že mí fanoušci ocení, když dostanou celý balíček, včetně odpovídajícího vizuálu,“ dodává. Jordan je jednou z postav čtvrtého dílu podcastu Hrana. 

Česko-izraelský hudebník Jordan Haj přiznává, že kvůli tomu, aby se přiblížil svému estetickému ideálu, opakovaně drží diety, sportuje a někdy se dostává na hranu. „Začal jsem snad už dvěstěkrát za život. Neumím s tím moc dobře pracovat. Třeba teď jsem byl vegetarián a do toho jsem nejedl skoro žádný cukry. Ale pak jsem zjistil, že mi nezbývá skoro nic než nějaký saláty a že to moc nefunguje,“ směje se Jordan.

Zatímco Jordan se snaží naplnit očekávání svých fanoušků na sociálních médiích i na živých koncertech, tajemná instagramová osobnost @dannyprague existuje výhradně ve virtuálním světě. Na první pohled žije fantastický život: cestuje soukromými letadly po celém světě, pobývá v luxusních hotelech a jeho grid obsahuje převážně polonahé snímky vypracovaného těla – tu v obklopení luxusních značek, tu ve vlnách blankytného moře v Dubaji.

Čtěte také

„Já ten profil vytvářím. Ale jsem to já? No, v žádným případě!“ říká při setkání s dokumentaristou Lukášem Houdkem. V podcastu se dozvíte, jak si na Instagramu buduje nereálnou identitu a proč nevěří, že by mohla mít na ostatní muže negativní vliv.

Za vyrýsovaným ideálem mužského těla se celý život žene taky pětačtyřicetiletý Michal, bývalý manažer z Prahy, který se od dvaceti let potýká s bulimií. „Třeba návštěvy rodičů, kde to bylo: ‚Tohle si vem, tohle sněz!‘ v určitém momentu skončily tím, že jsem to šel prostě vyzvracet,“ odhaluje. „Nejsem tlustý, mám normální postavu. Měl jsem ale pocit, že je špatná. Vědomí toho, že ten ideál je někde jinde, u mě vedlo k frustraci.“

Jak vypadá ideál mužské krásy? Jaký vliv na jeho udržování mají sociální sítě? A jak může honba za vyrýsovaným svalnatým tělem dopadnout? Poslechněte si čtvrtý díl podcastové série Hrana.

Hrana je pětidílná dokumentární podcastová série Lukáše Houdka. Zprostředkuje příběhy mužů, kteří kvůli touze po vysněné postavě vedou souboj s vlastním tělem. Spolu s odborníky se zamýšlí nad tím, co formuje dnešní představy o ideálním těle. A proč jsou obsesivní cvičení, sledování váhy a poruchy příjmu potravy u mužů tabuizovaná témata. Poslouchejte na wave.cz/hrana, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Kredity:

Autor: Lukáš Houdek
Dramaturgyně Radia Wave: Veronika Ruppert
Dramaturg tvůrčí skupiny Dokument: Daniel Kupšovský
Zvukový mistr: Ladislav Reich
Zvuková spolupráce: Radek Veselý
Hudba: Václav Rouček
Vizuál: Adam Křena
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.