O pořadu Postíže

Zuzana Kašparová a Jakub Strouhal v uvolněných rozhovorech zpovídají zdravotně postižené vrstevníky. V podcastové sérii Postíže, s podtitulem „Mladí a nemocní ve světě posedlém zdravím,“ dávají prostor známým i neznámým osobnostem. V šesti epizodách postupně rozebírají všední mezilidskou komunikaci, vztahy, sex, školu nebo práci.

„Zajímají nás zážitky lidí, kteří nezapadají do společenských představ o zdravím oplývajícím mládí,“ vysvětlují Zuzana a Jakub. „Rádi bychom upozornili na to, že my, zdravotně postižení lidé,  nejsme chyba systému, ale že chyba je v systému jako takovém. Pevné zdraví na celý život nejspíš nebude mít nikdo z nás. Dříve nebo později se bude to, o čem v Postížích mluvíme, týkat každého,“ říká Zuzana Kašparová.

V rozhovorech uslyšíte mimo jiné hudebníka Ondřeje Holého aka Dné, medičku Anežku Daškovou nebo Šimona Hlinovského. Podcastová série Postíže začíná na Radiu Wave 26.9. 2023.

O autorech:

Zuzana Kašparová

Zuzana je spoluautorkou podcastu Vyhonit ďábla a také lektorkou a facilitátorkou. Školí sexuální výchovu pod organizací Konsent a spolupodílí se na koordinaci mezinárodního projektu o občanské angažovanosti Akumulátor. Spolu moderovala pořad Na Záchodcích pro iVysílání České televize. Už desátým rokem učí streetdance. Studovala politické vědy a žurnalistiku na Masarykově univerzitě a Univerzitě Karlově. K občasnému psaní článků ráda zakousne olomoucký tvarůžek.

Jakub Strouhal

Jakub Strouhal žije v Brně, kde vystudoval práva, a je spoluautorem queer podcastu KYDY. Jeho hudebnímu projektu Wheel Cherry vyšla letos deska Discopláň, vydal také básnickou sbírku Haloklina a vyrábí svíčky. Od roku 2019 používá elektrický vozík značky Meyra. Miluje vůni pačuli a v jednopokojovém bytě nad náměstím Svobody, píše filmové recenze a stará se o jednu monsteru.

Autorstvo: Zuzana Kašparová a Jakub Strouhal
Kreativní producentka a dramaturgyně: Veronika Ruppert
Zvuk: Ladislav Čurda
Hudba: Jaroslav Pokorný
Foto: Tereza Kunderová a Janek Jaskmanický
Grafické zpracování: Vladimír Staněk

Další pořady

  • Houpačky

    Houpačky jsou magazín pro aktivní rodiče, který každý týden nabízí diskuse o dětech, mateřství, otcovství, rodině a životním stylu s lékaři, psychology, poradci i...

  • Čelisti

    60 minut dravého filmového lovu: horké novinky z filmového oceánu, hlavní filmová událost týdne i drobný plankton aktuálního filmového dění.

  • Modeláři

    Modeláři jsou informovaná i fanouškovsky zanícená sonda do žánrů hardcoru, metalu, punku i temných odvětví ambientu. 

  • Normy

    Normy je název cyklu autorských podcastových dokumentárních sérií Radia Wave. Zpracovávají mnohdy provokativní a pro řadu lidí neobvyklá témata v životě mladých lidí.