„Měsíc jsem koukal do stropu a nevěděl, jestli mi ochrnutí tváře zůstane,“ říká hudebník Adam Mišík

31. říjen 2023

„Moje záložní varianta byla, že když mi to zůstane, tak se obrovsky nasypu. Budu vypadat jako Sylvester Stalone a hrát samý záporáky,“ vzpomíná Adam Mišík na dobu, kdy mu při vážné nemoci ochrnula polovina obličeje. „Díky té nemoci jsem si uvědomil svojí zranitelnost a odstranil ze svého života některé věci. Dřív jsem třeba pro alkohol a návykové látky nešel daleko. Byl to proces, ale dneska už je to jinak.“

Hostem finálové šesté epizody podcastové série Postíže je herec a hudebník, Adam Mišík. Vedle jeho osobní zkušenosti s vážnou nemocí s ním Zuzana a Jakub probrali nízkoprahovost hudebních klubů a festivalů. „Mám jednu fanynku, která se mě vždycky ptá, jestli je ten prostor, kde hraju, bezbariérový. Vždycky to řeším a záleží mi na tom, nabízím třeba svojí asistenci. Je pro mě důležitý, aby si mohli můj koncert užít i lidi se zdravotním hendikepem, ale ty kluby jsou v tomhle směru často koncipovaný blbě,“ vysvětluje Adam.

„Já si myslím, že ty bys mohl použít svou sílu a trochu víc zatlačit na pořadatele a kluby,“ vyzývá Adama Jakub. „Prostě bys mohl říct, že v klubech, které jsou bariérové, prostě nebudeš vystupovat.“ „Nad tím jsem teda ještě nikdy nepřemýšlel, provokuje mě k tomu až tenhle podcast,“ reaguje Adam. „Ale kdyby se nás spojilo víc, tak by to mohlo mít nějaký dopad.“ S kým by se pro takovou iniciativu spojil? Poslechněte si v podcastu Postíže.

„Na tyhle věci se mě ještě nikdo neptal. A je to fajn!“ Poslechněte si rozhovor s Adamem Mišíkem v poslední epizodě podcastové série Postíže na Radiu Wave.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.