Naučit se říkat si o pomoc byla pro mě velmi dlouhá cesta. S Rebekou o péči, která skutečně pomáhá

17. říjen 2023

„Byla jsem vychovaná v individualismu. V tom, že musím zvládnout všechno sama,“ říká Rebeka, která v souvislosti se svým zdravím často potřebuje péči od ostatních lidí. Spolu se Zuzanou a Jakubem sdílí v podcastu Postíže své zkušenosti s přijímáním péče od přátel, rodiny i profesionálů.

„Péče pro mě znamená všechno. Je na ní závislé vše, co se v mém životě děje a čeho jsem schopná,“ říká Rebeka. Popisuje, jak si kolem sebe postupně vybudovala spolehlivou podpůrnou síť. A vysvětluje, proč je pro ni snazší přijímat určitou péči od profesionálů než třeba od rodičů.

Jakub nastiňuje situace, do kterých se dostává při nehodách v koupelně. A vysvětluje, proč není vždy nejlepším řešením začít ležícího člověka okamžitě zvedat. Zuzana přidává své zkušenosti s nevyžádanou péčí od přátel, která jí místo zamýšlené podpory způsobuje nejistotu a nervozitu. Jestli chcete o své kamarádky, kamarády a blízké pečovat ohleduplně a dobře, poslechněte si podcast Postíže.

„Myslím, že se často zapomíná, že i pro člověka, který není schopný sám něco vykonat, je důležitá vlastní autonomie a možnost vlastního rozhodnutí,“ říká Rebeka. Poslechněte si, jak smysluplně a ohleduplně pečovat o své blízké.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.