„I my to chceme dělat a cítíme vzrušení.“ S medičkou Anežkou o intimním životě lidí s postižením

3. říjen 2023

„Nevypadá to hezky a je to věc, kterou jsem dřív těžce nesla. Říkala jsem si, že se při tom někdo podívá a odradí ho to. Ale čím víckrát to někdo viděl a neřešil, pořád byl vzrušený a pokračoval, tím klidnější jsem,“ říká Anežka – medička, kterou možná znáte z Instagramu @zasluncevdusi. Jaký je intimní život zdravotně postižených lidí? A jaké to je, když se pravidelně dostáváte do velmi blízkého a ne vždy příjemného fyzického kontaktu s pečujícím nebo lékařským personálem?

„Moje postižené tělo se pro mě v určité době stalo zdrojem velkých úzkostí. Nechtěl jsem vstupovat do vztahů a kompenzoval jsem si to větším množstvím nezávazných dobrodružství,“ svěřuje se Jakub. Anežka říká, že si fázi jednorázových nebo čistě sexuálních vztahů prošla také, po ukončeném dlouhodobém vztahu. Poslechněte si, jak o svém postižení s partery a partnerkami Anežka a Jakub komunikují, a jaké strategie používají pro vyrovnávání se studem a nejistotami.

„Myslím si, že je důležité se společně osvobodit od očekávání vůči naší tělesnosti, vůči tomu, jak by naše těla měla fungovat a vypadat,“ vysvětluje Zuzana. „Je to pro nás těžké ve světě, který atraktivitu spojuje s tím, že jsme fit, máme dobrou kondičku a nějak vypadáme. My z tohohle obrazu vypadáváme. Ačkoliv i my to chceme dělat a cítíme vzrušení.“

Poslechněte si, jak svou sexualitu a intimní vztahy prožívají lidé se zdravotním postižením.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.